Plantă rară din Munții Rodnei, redescoperită după 100 de ani

Un grup de botaniști a redescoperit, marți, în Parcul Naţional Munţii Rodnei, o plantă deosebit de rară, ce a fost colectată pentru ultima oară în 1902. Floarea, cunoscută sub denumirea Păiuşul lui Porcius, era pe cale de dispariție încă din anii 1900, din cauza supra-păşunatului. Botanistul care a dat numele florii, Florin Porcius, a colectat un exemplar, l-a cultivat în propria grădină şi apoi a transmis Grădinii Botanice ”Alexandru Borza” din Cluj câteva flori presate, care au rămas, din 1902 până în prezent, singura mărturie a existenței plantei.

Administraţia Parcului a precizat că, în perioada următoare, zona unde a fost redescoperită specia Păiuşul lui Porcius va fi inclusă în regim de strictă protecţie în vederea conservării fondului genetic, potrivit unui comunicat al reprezentanților Parcului Național Munții Rodnei.

Traseele din zonele Văii Sebeşului, Vârful Berevoescu şi Vârful Comisul au fost remarcate

În perioada 20 – 24 august, mai multe trasee din zonele Văii Sebeşului, Vârful Berevoescu şi Vârful Comisul au fost remarcate, în urma unei acțiunii desfășurate de către O.N. Cercetaşii României, C.L. Orion Miercurea Ciuc, Asociaţia S.O.S. „Ţara Făgăraşului”, Asociaţia Montană Carpaţi şi Asociaţia Salvamont Victoria.

Au fost remarcate traseele: Hârseni – Copăcel – Câmpu Mare [PR], Vf. Pietriceaua – Vf. Berevoescu [PR], V. Sebeşului – Vf. Pietriceaua [PA], Muchia Scoarţa – poieniţa de pe Picioru Bătrân [BA], Şaua Nămăii – Vf. Văcarea Mare [TG], Şaua Nămăii – Şinca Nouă (cea mai mare parte din traseu) [PG]. De asemenea, a fost curățată poteca de sub Vf. Pietriceaua [PR], potrivit carpați.org.

Acţiunea de remarcare a traseelor turistice a fost realizată cu ajutorul cercetaşilor şi al voluntarilor, și face parte din programul ”Voluntar în Carpaţi 2014”.

Nuntă cu escaladă

Un cuplu din orașul canadian Squamish a optat pentru o nuntă non-conformistă, care să-i țină departe de grijile unei petreceri obișnuite. Astfel că mirii au preferat să-și unească destinele prin escaladarea mai multor trasee, printre care Calculus Crack (5.8) și The Squamish Buttress (5.10c), costumați în haine de gală.

Probabil că cea mai dificilă parte a organizării unei astfel de nunți a fost alegerea rochiei de mireasă care să nu o încurce pe viitoarea soție în aventura nupțială. Iată câteva imagini de la nunta canadienilor:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*