Turiștii care aleg traseele din Retezatul Mic s-ar putea afla în pericol, după ce 12 urși au invadat zona Custura – Plaiul Mic – Albele – Iorgovanu pentru a se hrăni cu leșurile a 420 de oi, moarte în urmă cu câteva zile și aflate în apropierea potecilor turistice.

Din această cauză, Prefectura Hunedoara a trimis în zonă, vineri, echipe formate din salvamontiști și jandarmi montani pentru a stabili dacă anumite trasee turistice vor fi închise.

Conform declarațiilor ciobanilor din regiune, oile au murit după ce s-au speriat de un urs și s-au călcat în picioare. După scurt timp, urșii au fost atrași de mirosul de sânge și au invadat zona. Totodată, în zona Pleşa – Piule sunt alte 214 oi moarte, care au fost lovite de un trăznet, conform zhd.ro.

În urma întrunirii Comitetului Judeţean Hunedoara pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis ca zona unde se află cele aproximativ 400 de oi să fie ecarisată în mod natural. În plus, pentru protecţia turiştilor, traseul Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piula – Cabana Buta a fost închis temporar.

”Opiniile exprimate de specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului au arătat că este interzisă intervenţia umană pentru dezinsecţia zonei unde se află cadavrele oilor trăznite, în zona stânei Pleşa, întrucât aceasta se află în zona cu regim special a Parcului Naţional Retezat”, au declarat oficiali ai CJSU Hunedoara.

 

   Citește și: Transalpina: închisă sau deschisă circulației?

 

   Citește și: VIDEO. Ce se întâmplă atunci când urșii se apucă de escaladă

 

   Citește și: Pădurile virgine din România, în Patrimoniul Mondial al UNESCO

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*