În școală, suntem învățați că Everest este cel mai înalt vârf montan din lume. Informația e cât se poate de adevărată, dacă ne referim la formele de relief care străbat atmosfera, cu măsurători care încep la nivelul mării. Însă, dacă luăm în calcul formațiunile muntoase care se află și sub acest nivel, vom afla că există munți care măsoară mai mult de 8.848 de metri.

Mauna Kea

Mauna Kea, din Hawaii, este cel mai înalt munte măsurat de la baza sa, având aproximativ 10.100 de metri. Totuși, doar 4.205 metri răzbat la suprafața Oceanului Pacific, iar, în fiecare an, muntele se aplatizează cu 0.02 mm. Mauna Kea este un vulcan inactiv, cu un volum de 3.200 de km cubi, ce a erupt, ultima oară, acum 4.600 de ani.

Masivul datează de aproape un million de ani și este denumit ”muntele alb” de către localnici, o referință la faptul că vârful său este acoperit de zăpadă, în timpul iernii din emisfera nordică. De asemenea, este singurul vulcan hawaiian care prezintă urme ale glaciațiunii.

Mauna Loa

Tot în Hawaii se află și Mauna Loa, de 9.170 de metri, fiind cel mai mare munte de pe Pământ din perspectiva volumului și suprafaței acoperite. Este un vulcan activ, cu un volum estimat la 75.000 km cubi și acoperind 5.271 de km pătrați. Mai mult, cercetătorii susțin că, de fapt, muntele ar avea 17.170 de metri înălțime, dar opt km nu pot fi, încă, explorați, pentru că nu au tehnologia necesară.

Deasupra nivelul mării, Mauna Loa are, însă, numai 4.169 de metri, cu 36 de metri mai puțin decât vecinul său, Mauna Kea. ”Muntele lung”, așa cum este numit în zonă, erupe, potrivit studiilor, de 700.000 de ani și se pare că ar fi depășit nivelul mării acum 400.000 de ani. Cea mai recentă erupție a avut loc în 1984 și a durat trei săptămâni, lava distrungând satele de la poalele masivului vulcanic.

 

   Citește și: FOTO și VIDEO cu Alex Găvan, pe vârful Broad Peak (8.047m). ”Muntele se urcă cu stil”

 

   Citește și: INTERVIU. Andrei Slusarciuc va încerca, în Caucaz, o premieră pentru România: ”Am început pregătirea iarna trecută”

 

   Citește și: Premieră pe K2. Al doilea vârf din lume ca altitudine, cucerit de trei nepaleze

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*