Pasul Hillary de pe Everest s-a prăbușit, după cum a confirmat pentru BBC News un alpinist care a cucerit vârful pe 16 mai.

Alpiniștii sunt de părere că stânca a fost afectată de cutremurul din 2015 care s-a produs în Nepal. În consecință, ascensiunea pe Everest a devenit și mai dificilă.

Aflat la 8.790 de metri altitudine, Pasul Hillary este o secțiune îngustă și abruptă, înaltă de 12 metri, și este considerat ultimul obstacol înainte de cucerirea vârfului la 8.848 de metri. Stânca a fost numită după Sir Edmund Hillary, cel care a escaladat prima dată stânca în 1953.

Alpinistul britanic Tim Mosedale a confirmat că Pasul Hillary nu mai există, după ce a ajuns în vârf la data de 16 mai.

„Primele informații au apărut anul trecut, dar nu eram siguri dacă a dispărut pentru că zona era acoperită cu zăpadă. Anul acesta, însă, pot spune cu siguranță că stânca denumită „Pasul lui Hillary”nu mai este acolo”, a scris alpinistul pe Facebook.

„Este asociat cu istoria Everestului și este un mare păcat că a dispărut. Este sfârșitul unei ere. Cred că adevărata cauză a fost cutremurul”, a explicat alpinistul.

El a adăugat că secțiunea respectivă de munte ar putea fi de-acum mult mai dificil de escaladat pentru alpiniști.

Mai dificil sau mai ușor de ajuns pe vârf?

Încă din 2016, fotografiile realizate în zonă arătau că Pasul Hillary și-a schimbat forma, însă, din cauza zăpezii, nimeni nu au putut afirma cu siguranță că a dispărut. Anul acesta însă, informația a putut fi confirmată.

Unii alpiniști spun că acum cucerirea vârfului va fi mai ușoară, deoarece acest obstacol dificil nu le mai stă în cale, alții spun că, dimpotrivă, va fi mai periculos pentru că riscă să se formeze un blocaj acolo, iar alpiniștii vor fi nevoiți să aștepte perioade mai lungi în frig și la altitudini înalte.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*