În Caraș-Severin se vorbește tot mai des despre evaziune fiscală, în domeniul industriei lemnului. Astfel că, în prezent, orice decizie referitoare la păduri este privită ca o infracțiune. De această dată, în discuție sunt 700 de hectare de pădure de fag, din Covașa Mică.

Potrivit unei investigații realizate de România Curată, Direcţia Silvică din Caraş-Severin ar fi eliminat, ”din pix”, 700 de hectare de pădure de fag, dintre cele care, conform sursei citate, se aflau în discuția autorităților pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO. Este vorba despre Covașa Mică, zonă pe care Direcția Silvică locală nu a inclus-o pe lista celor 25 de zone de pădure propuse spre a fi declarate în patrimoniu UNESCO, ca păduri de fag virgine și cvasivirgine.

Motivele?

Diferă de la o tabără la alta.

Reprezentanții Greenpeace au susținut că cele 700 de hectare nu se află în documentația de propunere pentru patrimoniul mondial, pentru că Direcția Silvică locală nu a vrut acest lucru. Aceștia ar fi motivat că zona Covașa Mică nu avea statut de protecție și era separată de restul zonelor.

Ministerul Mediului a spus că zona nu figurează în lista ariilor protejate și că nu a fost inclusă pe lista scurtă de propuneri la UNESCO din două motive. Pe de o parte, pentru că nu îndeplinește criteriile cerute, iar pe de altă parte, pentru că există un număr limitat de propuneri care pot fi făcute.

România Curată susține însă că, odată ajunsă pe lista UNESCO, Direcția Silvice nu ar mai putea organiza legal licitații pentru tăieri de arbori, iar acesta ar fi motivul pentru care Covașa Mică nu a fost inclusă. ”Iar Caraş-Severin ar fi fost judeţul cu cele mai mari restricții, având în vedere că are mai multe păduri propuse pentru patrimoniul UNESCO. Ştim cu toţii că mafia lemnului sponsorizează vârtos campaniile electorale”, scriu cei de la România Curată.

Baronii din industria lemnului

Nu știm încă cine are dreptate, dar afacerile cu lemn nu sunt nici străine județului, iar unele nu sunt nici legale. Tot mai mulţi afacerişti locali, implicaţi în industria lemnului din Caraş-Severin, au ajuns în fața procurorilor, potrivit Express de Banat.

În vara lui 2014, Zaharia Ghimboaşă, un personaj cunoscut din Iablaniţa, a ajuns în fața autorităților, pe motiv că, împreună cu alte persoane, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 5 milioane de lei. De asemenea, explicații au dat și angajații Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare. Nouă suspecți sunt cercetați pentru infracțiunea de evaziune fiscală. Totodată, şi angajaţi ai ITRSV au ajuns în fața procurorilor. Cazul soților Miloș este un exemplu.

Cel mai recent caz de evaziune fiscală în industria lemnului este cel al fiului primarului din Lăpuşnicel, Ilie Canea. Potrivit procurorilor, Canea ar fi adus statului un prejudiciu de 6 milioane de lei, pe care acum ar vrea să-l achite, numai să se întoarcă acasă.

Citește și: DEFRIȘĂRI ÎN BUCEGI. Ministerul Mediului: S-au executat ilegal

Citește și: Defrișările abuzive ar putea intra în legalitate cu noul Cod Silvic

Citește și: Pădurea din Parcul Național Retezat, lemn de foc pentru austrieci

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*