Pădurile virgine de la Strâmbu-Băiuț și Pădurile Șincii din Făgăraș vor intra pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

WWF-România, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și Greenpeace au semnat, joi, un protocol de colaborare pentru desemnarea noilor situri UNESCO.

”Procesul de nominalizare a pădurilor de fag virgine și seculare în patrimoniul UNESCO, prin inițiativa comună lansată astăzi, reprezintă un pas în plus pentru protejarea acestor valori naționale. WWF arată astfel că nu uită de campaniile demarate și de misiunea asumată, continuând cu pași mari un efort inițiat în urmă cu câțiva ani și sprijinit de zeci de mii de români”, a declarat directorul WWF-România, Magor Csibi.

Printre zonele din România propuse pentru nominalizare se află zona Strâmbu Băiuț – Groșii Țiblesului din Maramureș, precum și Pădurile Șincii din Făgăraș.

”Pădurile României sunt, din fericire, încă predominate de fag, iar aceste perle – făgetele naturale – nu trebuie doar cunoscute, ci și recunoscute de umanitate – împreună cu cei care le-au respectat măreția de-a lungul timpului”, a declarat directorul departamentului de Păduri și Arii Protejate la WWF-România, Costel Bucur.

În România se află peste 65% din pădurile virgine rămase în Europa, cu excepția Rusiei, conform WWF-România. Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura nu a suferit nici un fel de intervenție umană. În aceste păduri, care sunt ecosisteme stabile, trăiesc până la 13.000 de specii.

În 2011, WWF România a derulat campania ”Salvaţi pădurile virgine!”, cu scopul de a pune sub protecţie legală ultimele păduri virgine din ţara noastră şi printre ultimele din Europa. Peste 100.000 de persoane s-au alăturat demersului și au semnat petiţia campaniei.

Ca urmare a demersului, pădurile virgine au fost incluse în categoria pădurilor protejate prin lege și a fost inițiat un proces de identificare și cartare a pădurilor virgine din România. Procesul se află în plină desfășurare, iar unul dintre rezultate va fi întocmirea unui ”Catalog național al pădurilor virgine din România”.

 

11aCitește și: FOTO-VIDEO: 550 de hectare de pădure, plantate de un singur om

 

11bCitește și: VIDEO: Groapă imensă de gunoi, pe Muntele Giumalău

 

11cCitește și: Cum poți raporta tăierile ilegale de păduri

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*