Drujbele sunt din nou prezente în pădurile din Brașov, administrate de Regia Locală a Pădurilor „Kronstadt”. Scopul acestor mașinării este, potrivit Regiei, de a extrage lemnul distrus de intemperii. Există, însă, neconcordanţe între declaraţii.

Peste 40.000 de metri cubi de lemn va fi extras din pădurile braşovene, iar lucrările în acest sens au demarat încă din prima zi a lunii mai, când turiștii au observat utilaje grele pe traseul Șaua Tâmpei – Postăvaru.

Turiştii se declară nemulțumiți de aceste lucrări, deoarece au fost deteriorate trasee și poteci.

„Traseul nu mai există (…) şanţurile erau peste genunchiul meu, nimeni nu mai poate trece pe jos pe acolo”, a mărturisit un turist, adăugând că în pădure erau utilizate și drujbe.

Cum se poticneşte Regia Locală?

Pe de o parte, reprezentanții Regiei Locale a Pădurilor „Kronstadt” susţin că, prin aceste acţiuni, va fi extras doar lemnul căzut. Scopul extragerii ar fi protejarea copacilor sănătoşi de insectele dăunătoare.

„Potrivit estimărilor noastre, în pădurile aparţinând municipiului Braşov, cantitatea de lemn doborât şi uscat, care trebuie extrasă este de aproximativ 40.000 de metri cubi. Dacă nu scoatem acest lemn, el poate fi atacat de insecte, care apoi pot ajunge şi la arborii sănătoşi“, a declarat directorul Regiei Kronstadt, Dan Olteanu. Acesta a mai precizat faptul că lucrările vor continua de-a lungul întregului an, potrivit Monitorul Expres.

Pe de altă parte, extragerile din zona Tâmpa au fost oprite după ce arborii au fost atacați de o insectă. Această insectă putea duce la o contaminare în masă a pădurii. De asemenea, nici Ministerul Mediului nu a acționat printr-o derogare pentru tăierea lemnului de pe Tâmpa.

Proteste pe 9 mai

Braşovenii sunt aşteptaţi sâmbătă 9 mai, de la ora 15, în faţa Prefecturii, la un protest faţă de tăierile ilegale ale pădurilor României. Proteste vor fi în Bucureşti, Alba-Iulia, Baia Mare, Braşov, Cluj, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Vaslui, dar şi în Viena, Paris, Montreal, Londra, Madrid.
Citește și: Parcul Național Semenic – Cheile Carașului: 700 de hectare de pădure, în dinții drujbelor?

Citește și: Peste 43.000 de hectare de pădure, verificate în Suceava

Citește și: FOTO-VIDEO: 550 de hectare de pădure, plantate de un singur om

Comments

comments

One Response

  1. Dorina

    Si între comuna Cincu si satul Toarcla din județul Brasov se defrișează in stil barbar de ani buni… Nu stiu ce firma taie pădurile pentru a face cărbuni pentru export… Si se pare ca primăria comunei Cincu le da voie… Cine știe câți bani au intrat in buzunarele funcționarilor de la primărie…? Oare chiar nu exista nici o persoana care ar putea sa oprească acest lucru?

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*