Dacă ești un montaniard cu experiență sau dacă, pur și simplu, pleci pe munte alături de niște prieteni mai puțin umblați pe poteci de munte decât tine, ai o mare responsabilitate. Fie că-ți place, fie că nu.

Așa că ne-am gândit la tine și la cei aflați în situația de a organiza o drumeție de grup pe munte și am făcut o listă de aspecte de care te sfătuim să ții cont. Nu doar pentru binele tău, ci mai ales pentru binele celor care se aventurează pe munte cu mult entuziasm și puțină responsabilitate.

1. Fă-le inventarul

Nu te baza pe faptul că știu ei ce au de făcut și știu ei ce să-și pună în rucsac când pregătesc „bagajul”. Pentru că, de cele mai multe ori, fie vor uita să ia lucruri foarte importante, fie vor lua cu ei lucruri grele și inutile. Asigură-te că vin astfel încălțați și nu uita că și aceste ghete de munte sunt OK pe un traseu nu foarte tehnic. Dar, până la urmă, ce-ai căuta cu niște începători pe un traseu foarte tehnic? Întrebăm doar…

2. Fii tu responsabil cu urmărirea marcajelor

Dar nu le spune și lor că le urmărești tu. Lasă-i și pe ei să fie atenți la drum, ca să învețe să se descurce pe munte când nu vor fi alături de tine. Însă fii tu, întotdeauna, atent la drum, pentru că un începător va fi întotdeauna mai predispus să se rătăcească decât un montaniard cu experiență.

3. Fii atent la ritmul de mers

Cel mai slab impune ritmul. Nu-i alerga pe munte de parcă ai participa la o competiție de trail running, pentru că nu ai nimic de demonstrat. Fii atent la ritmul natural al grupului, pentru că scopul fiecăruia dintre voi este cel de a se simți bine, nu de a se epuiza până într-acolo, încât să nu se mai bucure de traseu.

4. Oprește-te la fiecare răscruce de drumuri sau de trasee

De fiecare dată când ajungi la o astfel de răscruce, oprește-te și asigură-te că toată lumea e prezentă atunci dând alegeți să o luați înainte, la dreapta sau la stânga. Este responsabilitatea ta să te asiguri că plecați toți în aceeași direcție. Altfel, cei rămași în urmă ar putea fi confuzi și există riscul să aleagă un alt traseu sau o altă potecă decât cea pe care ați ales-o voi. De câte ori simți că s-ar putea naște o confuzie, oprește-te și așteaptă.

5. Dacă faceți o pauză mai lungă, anunță-i și pe ei

Ca să știe, să se odihnească, să le tihnească. Poate vor sămănânce ceva sau să se întindă pe iarbă.

6. Trusa de prim ajutor este tot responsabilitatea ta

Spune-le că au nevoie și ei de o astfel de trusă de prim ajutor, dar nu te baza pe faptul că fiecare dintre prietenii tăi va avea în rucsac așa ceva. Însă tu, ca lider de grup, trebuie s-o ai. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla și, vorba aia, paza bună trece primejdia rea.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*