Oficialii de la Casa Albă susțin că ”este foarte probabil” ca Olimpiada de Iarnă de la Soci să fie scena unor atentate teroriste.

BBC precizează că pericolul principal este reprezentat de grupul caucazian Imarat Kavkaz (IK). Membrii IK și-au exprimat, în numeroase rânduri, dorința de a bombarda orașul Soci, în perioada Olimpiadei. Totodată, în iulie 2013, liderul fugar al IK, Doku Umarov Emir, a cerut adepților săi să facă tot ceea ce le stă în putință pentru a întrerupe Jocurile Olimpice de Iarnă.

Primul semnal de alarmă asupra unui posibil atentat terorist a fost tras la sfârșitul anului trecut, când în orașul Volgograd au fost ucise 34 de persoane de către grup islamist din Daghestan. Un alt semnal a apărut în luna ianuarie, când Comitetele Olimpice Naționale din cinci țări au primit scrisori de amenințare de la teroriști, pe care oficialii le-au clasat drept farse. Cu toate acestea, Statele Unite au decis să-și ia măsuri suplimentare de securitate, prin plasarea a două nave de război în largul Mării Negre, dar și prin trimiterea unui echipaj al forțelor aeriene și a agenților FBI în Rusia.

”Inelul de oțel”

Autoritățile britanice consideră că posibilitatea unui atentat terorist la Soci, în perioada desfășurării Jocurilor Olimpice, este mult redusă, comparativ cu atacul de la Volgograd. Principalul argument, susțin britanicii, ar fi plasarea a peste 37.000 de agenți de poliție și pază în Parcul Olimpic. Îmbrăcat în negru, personalul care se va ocupa de siguranța Olimpiadei va forma un ”inel de oțel” care va opri orice acces neautorizat în interiorul amplasamentului sportiv.

De asemenea, autoritățile au deja un prim-suspect, despre care precizează că ar urma să poarte sinucigașa bombă – este vorba de Ruzanna Ibragimova, în vârstă de 22 de ani și văduvă a unui terorist. Mai mult, autoritățile de la Londra menționează că în planul teroriștilor sunt și alte trei femei, purtătoare ale unor bombe care vor fi detonate în perioada Jocurilor Olimpice de la Soci, între 7 și 23 februarie. Sinucigașele, cunoscute drept ”văduvele negre” pentru că au fost căsătorite cu insurgenți uciși, s-ar putea afla, deja, în orașul Soci.

Masacrul de la Munchen

Posibilele atentatele teroriste de la Soci nu reprezintă un caz singular în istoria Jocurilor Olimpice. În 1972, la Olimpiada de la Munchen, 17 persoane au fost ucise atentatul care a purtat numele de ”Masacrul de la Munchen”.

La 4:30 AM, în 5 septembrie, când sportivii dormeau, opt membri ai grupării teroriste Septembrie Negru, îmbrăcați în treninguri negre, și purtând sacoșe pline cu armament, au intrat în clădirea din Connolystraße nr. 31, unde erau cazați atleții israelieni. Teroriștii au luat ostateci 11 sportivi și antrenori, iar doi dintre aceștia au fost împușcați în mai puțin de o oră și jumătate.

Încercarea de salvare a celor nouă ostatici rămaşi în viaţă, după ce autorităţile germane au pus la dispoziţia teroriştilor un avion care să-i transporte în Cairo, s-a soldat cu un eşec.

Criza a durat peste 31 de ore și a inclus lupte, teroare, negocieri, încercări de salvare, şi s-a soldat cu 17 morți: 11 atleți israelieni, cinci teroriști și un ofițer de poliție vest – german.

Competiţiile au fost suspendate timp de 34 de ore şi s-a ţinut o ceremonie la care au luat parte 80.000 de spectatori şi 3.000 de atleţi. Preşedintele Comitetului Organizatoric German, Willy Daume, a dorit să oprească Olimpiada, dar preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Avery Brundage, a cerut să fie continuată. A doua zi, câteva delegaţii s-au întors acasă, din teamă unei replici teroriste.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*