Muntele înseamnă drumeție, relaxare, aer curat, toate acestea departe de agitația orașului, de tehnologie și de stres. Cu toate acestea, există câteva gadgeturi de care ai putea avea nevoie în situații critice. În fond, mergi pe munte ca să te relaxezi, nu ca să-ți testezi abilitatea de a supraviețui în condițiile de care se bucurau dacii, vikingii sau străbunicii tăi.

Tehnologia a evoluat și nu e nimic rău în a profita de câteva lucrui foarte utile într-o drumeție, mai ales în escapadele pe munte care durează cel puțin două zile.

Iată care sunt acestea:

  1. Un smartphone

Un smartphone se poate dovedi foarte util pe munte, prin multitudinea de aplicații pe care le poți folosi cu ajutorul său. Există aplicații dedicate iubitorilor de munte, iar una dintre ele este Salvamont.

Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol.

Cu toate acestea, un smartphone vine la pachet și cu o serie de riscuri, unul dintre ele fiind bateria, care nu durează mai mult de o zi în condiții de utilizare fie și moderată. Dacă te bazezi exclusiv pe un smartphone pentru a te orienta și a aduna informații pe un traseu montan, într-o jumătate de zi vei rămâne fără baterie, fără ceas și fără posibilitatea de a putea anunța pe cineva în cazul în care te confrunți cu o problemă.

  1. Un ceas de mână

Pentru că un smartphone este un intrument destul de nesigur, așa cum am arătat mai sus, un ceas de mână reprezintă o variantă mult mai sigură pentru a afla constant cât este ora, fără să-ți fie teamă că vei rămâne fără bterie. Pe piață găsești ceasuri cu tot felul de funcții utile pe munte, așa cum sunt unele dintre aceste ceasuri din acest magazin online.

  1. Un filtru de apă

Nu știm ce îți imaginez tu printr-un filtru de apă, dar unul precum filrul personal de apă LifeStraw arată ca un fel de marker și îți permite să bei apă de oriunde, chiar și din bălțile de pe marginea drumului, fără să-ți supui organismului unor riscuri asociate, de obicei, unui astfel de comportament. Dacă bei apa prin acel filtru.

Filtrul LifeStraw a fost desemnat „invenția anului” de către revista TIME și folosește un filtru de purificare microbiologic. Totodată, prețul filtrului este mai mult decât accesibil și poate fi cumpărat pentru aproximativ 20 de dolari de pe Amazon.

  1. Swedish Army Firesteel

Ești pe munte, te-a plouat, ți-e foame și ți-e frig, așa că vre să faci un foc. Să spunem că bricheta nu se aprinde. În această situație, Swedish Army Firesteel poate fi un instrument salvator pentru tine, deoarece creează o scânteie cu o temperatură de 3.000 de grade Celsius și face mult mai ușoară apinderea oricărui foc. Prețul său este de doar 12 dolari pe Amazon, iar funcționalitatea sa este garantată până la 12.000 de aprinderi.

  1. O lanternă frontală

Dacă te prinde noaptea în pădure sau pe crestele munților și nu au reușit să ajungi la cabană sau să instalezi cortul, cel mai util lucru pentru tine în acel moment este o lanternă frontală. Fără ea, șansele de a te rătăci în timp ce mergi pe întuneric (ceea ce nu recomandăm sub nici o formă) sunt de 99%, aproape indiferent cât de bine cunoști traseul. În plus, instalarea cortului pe întuneric este o mare provocare pe care sigur îți dorești s-o eviți.

  1. Un aparat GPS

Un aparat GPS poate fi foarte util atunci când mergi la munte. Pare cea mai simplă metodă prin care eviți să te rătăcești, însă nu crede orbește în semnalul GPS-ului. Nu pilotezi un avion, ci ești în pădure, iar semnalul este fluctuant.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*