29 mai 1953 rămâne o dată importantă în istoria omenirii. Este ziua în care oamenii au cucerit, pentru prima dată, cel mai înalt vârf din lume. Iar astăzi se împlinesc 66 de ani de când Sir Edmund Hillary, diplomat, cercetător şi alpinist neo-zeelandez, însoţit de şerpaşul nepalez Tenzing Norgay, a reușit ascensiunea legendară.

Pasiunea lui Hillary pentru urcatul munților a apărut, după spusele sale, datorită locurilor natale, Auckland, Noua Zeelandă. După ce s-a antrenat și s-a familiarizat cu munții din țara friguroasă, alpinistul a decis să încerce și ascensiuni mai dificile. A explorat Munții Alpi și a urcat pe 11 vârfuri din munții Himalaya, de peste 6.100 de metri. De aici până la cucerirea Everestului nu a mai fost decât un pas.

Alpinistul, în vârstă de 33 de ani la acel moment, era într-o condiție fizică foarte bună. În anii 1951 și 1952, el a participat la expediții de recunoaștere pe Muntele Everest, fapt ce l-a convins pe Sir John Hunt, liderul expediției din 1953, că Hillary poate fi un membru important al echipei. Eșecurile predecesărilor săi de a cuceri vârful Everest nu i-au descurajat. Între anii 1920 – 1952, șapte expediții au eșuat. În 1952, o echipă de alpiniști din Elveția au fost nevoiți să se întoarcă de pe munte, la o distanță de numai 300 de metri de vârf.

Doi oameni, un vârf, o victorie

După un drum foarte greu și epuizant, doi dintre membri expediției au renunțat. Singurii care au continuat ascensiunea au fost Edmund Hillary și șerpașul său, Tenzing Norgay. La ora 11:30, pe 29 mai 1953, cei doi au scris istorie și au cucerit cel mai înalt vârf din lume, Everestul (8.848 de metri).

Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edmund_Hillary,_c._1953,_with_autograph.jpg

Foto: Edmund Hillary/commons.wikimedia.org

Edmund și Tenzing au petrecut aproximativ 15 minute pe vârf, timp în care fiecare dintre ei a lăsat în urmă câte ceva. Hillary a lăsat pe munte un crucifix, iar șerpașul, fiind budist, a realizat o ofrandă (a oferită zeităților alimente, în semn de mulțumire pentru reușita sa).

A urmat apoi coborârea și întoarcerea la tabără. Acolo, alpinistul neo-zeelandez s-a întâlnit cu un coleg, W.G. Lowe, căruia i-a mărturisit: „L-am dat gata pe nemernic!”, potrivit britannica.com.

De la simplu alpinist, la rangul de Sir

Vestea că vârful Everest a fost cucerit s-a răspândit foarte repede în Regatul Britanic. Pe 2 iunie 1953, știrea că o echipă britanică a reușit că ajungă pe cel mai înalt vârf din lume a devenit publică. Britanicii aveau acum două motive de bucurie, deoarece în aceeași zi a avut loc încoronarea reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la Londra.

La întoarcerea în Marea Britanie, alpinistul Edmund Hillary a fost înălțat la rangul de Sir/cavaler, conform achievement.org. Mai mult, a fost singurul alpinist care a apărut pe o bancnotă (neo-zeelandeză), fapt întâmplat în timpul vieții.

Mai jos aveți o galerie foto cu Edmund Hillary și Tenzing Norgay:

Foto: www.telegraph.co.uk
6 articol(e) « de 6 »

Citește și: TOP. 10 lucruri pe care nu le știai despre Everest

Citește și: FOTO. Un altfel de Everest: Base Camp, printre mănăstiri, iaci și avioane

Citește și: Autoritățile din Nepal schimbă regulile. Pe unde vor urca alpiniștii pe Everest

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*