O expediţie pe Everest va verifica dacă cel mai înalt vârf din lume s-a micşorat în urma seismului care a zgâlțâit Nepalul în 2015.

Datele obţinute prin sateliţi ar indica faptul că seismul cu magnitudinea 7,8 din aprilie 2015 a micşorat cel mai înalt vârf din lume cu câţiva milimetri sau centimetri, conform AFP, citată de Agerpres.

„Au trecut doi ani de la cel mai puternic seism din Nepal şi există o îndoială în rândul comunităţii ştiinţifice asupra faptului că Everestul a scăzut cu adevărat în înălţime”, a declarat, marţi,  şeful departamentului care se ocupă cu aceste măsurători în India, Subba Rao. „Aşa că îl vom măsura din nou”, a adăugat Rao.

O expediţie formată din cinci persoane va pleca la sfârşitul iernii şi va face măsurători la sol cu instrumente specializate. Scopul: determinarea altitudinii actuale a vârfului, care este oficial de 8.848 de metri faţă de nivelul mării, a declarat un alt responsabil pentru AFP.

Misiunea ar necesita o lună de lucru la faţa locului, apoi două săptămâni de studiu al datelor înainte ca rezultatele să fie anunţate public.

Cutremurul din 2015, care a provocat moartea a 9.000 de persoane şi a distrus jumătate de milion de locuinţe, ar fi provocat, de asemenea, şi deplasarea solului sub capitala Kathmandu cu câţiva metri, notează AFP.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*