Noul refugiu Călțun din Făgăraș, pregătit pentru montaniarzi

Refugiul alpin Călțun, de lângă lacul cu același nume din Munții Făgăraș, s-a deschis din această săptămână. Adăpostul poate găzdui 22 de turiști și este destinat numai pentru situații de urgență.

Refugiul Călțun va asigura, din această săptămână, un adăpost pentru turiștii aflați în dificultate, dar este și o bază pentru echipele Salvamont aflate în serviciul de patrulare preventivă și a celor de intervenție. În acest sens, refugiul are o suprafață de 36 metri pătrați și este compartimentat în două încăperi, una destinată turiștilor, iar cealaltă pentru echipa Salvamont.

De menționat că, până la finalul lunii septembrie, acolo se va afla permanent un echipaj Salvamont Sibiu.

Adăpostul este situat la altitudinea de 2.160 de metri, pe un platou aflat cu 25 de metri deasupra vechiului refugiu, într-o zonă considerată cu cel mai mare risc de accidente din Munții Făgărașului.

Construirea refugiului Călțun

Potrivit Serviciului Salvamont Sibiu, proiectul refugiului a fost realizat de Marius Miclăuș, un arhitect din Timișoara, și Marius Soflete, unul dintre cei mai buni ingineri de construcții din lemn din România. Lucrările au început în noiembrie 2014, iar la începutul lunii iulie, totul a fost pus la punct.

Pentru construirea refugiului Călțun s-au folosit numai materiale ecologice, iar investiția se ridică la 150.000 de lei, fonduri alocate de Consiliul Județean Sibiu. S.P.J. Salvamont Sibiu a adăugat că procesul de transportare a materialelor a fost unul dificil, pentru că modulele ce compun refugiul au fost aduse cu un elicopter. De asemenea, s-au efectuat peste 10 zboruri pentru a transporta toate materialele necesare construcției.

„Transportarea materialelor a fost extrem de dificilă, pilotul elicopterului, comandorul Neculai Chiriță, mi-a spus că a fost poate unul dintre cele mai grele zboruri din ultima perioadă. A fost dificil din cauza altitudinii, a condițiilor meteo și mai ales din cauza greutății modulelor. Piloții au fost foarte atenți, ei ne-au dat indicații despre dimensiunile modulelor, pentru a le putea transporta fără a pune în pericol zborul”, a spus Adrian David, șeful Salvamont Sibiu, potrivit unui comunicat de presă.

Mai multe detalii cu privire la ridicarea noului refugiu puteți găsi AICI.

Ce se va întâmpla cu fostul refugiu

Vechiul refugiu se afla într-o stare avansată de degradare, fiind construit în urmă cu peste 40 de ani de formația Salvamont Sibiu. În toată această perioadă a fost întreținut de membrii S.P.J. Salvamont Sibiu și folosit de echipele Salvamont Sibiu în acțiunile de salvare și patrulare preventivă.

În aceste condiții, vechiul refugiu va fi casat, iar în locul său va fi amenajată o platformă de aterizare pentru elicopterele de intervenție.

Totodată, în zona de creastă a Munților Făgăraș nu există refugii montane suficiente, astfel că ținta pentru asigurarea siguranței turismului montan în zona de creastă este construirea a cel puțin două noi refugii, la Chica Fedeleșului și Portița Avrigului.

Citește și: VIDEO. Care este povestea celui mai frumos refugiu montan din România

Citește și: FOTO. Cum arată, în interior, Refugiul Călțun, construit aproape în totalitate

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*