Munte vs mare: unde riști mai mult să te arzi la soare? Atunci când ne gândim la echipamentul de munte, avem grijă să nu ne lipsească bocancii, rucsacul, hainele adecvate sezonului sau cortul de drumeție. Cu toate acestea, mulți iubitori de munte tind să ignore un aspect la fel de important: protecția față de razele ultraviolete, pe care le consideră nocive doar la mare, nu și la altitudine, unde e răcoare și bine, chiar și în miezul verii.

În continuare, vom face o comparație între munte și mare în privința riscului de a te arde mai tare la soare, însă nu înainte de a afla…

Ce sunt razele ultraviolete

Razele ultraviolete (razele UV) sunt radiaţii electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiaţiile luminii pe care o percepem. Razele ultraviolete sunt de trei feluri: UVA, UVB şi UVC.

Razele UVA au lungimi de undă mai mari şi trec cu uşurinţă prin sticlă. UVB sunt cele mai periculoase raze ultraviolete, însă razele UVC nu ajung până la suprafaţă pământului, deoarece sunt blocate de atmosfera Terrei.

Cum ne afectează razele ultraviolete

Razele ultraviolete ne afectează:

  • ochii;
  • pielea.

Razele UV ne afectează ochii, însă nu doar în zilele însorite, ci și în zilele înnorate. Norii nu reprezintă un obstacol pentru ele, iar razele ultraviolete au cea mai mare putere între orele 10 şi 14.

Mai multe studii efectuate în cadrul Naţional Eye Institute din SUA au demonstrat că expunerea îndelungată la soare poate duce la dezvoltarea unor afecţiuni oculare precum cataractă sau degenerescenţă maculară. Astfel, 20% dintre cazurile de cataractă sunt provocate de expunerea la raze UV.

Radiaţiile UV afectează în primul rând corneea şi pot provoca chiar şi arsură corneeană, denumită în termeni medicali „fotocheratită”. Aceasta se manifestă prin inflamarea corneei, provoacă dureri foarte mari şi duce la pierderea temporară a vederii. Şi conjunctiva, membrana care căptuşeşte pleoapele, poate fi puternic afectată de pe urma razelor ultraviolete. Afecţiunile conjunctivei provocate de razele soarelui sunt pienguecula şi pterigionul.

Soluția? Astfel de ochelari de soare! Aceștia sunt importanți și pentru protecţia pleopelor, unde pielea este foarte sensibilă, iar razele UV pot provoca afecţiuni dermatologice grave (carcinom, melanom). Spre exemplu, acești ochelari polaroid au filtru UV 100% sunt la fel de utili în protecția față de razele ultraviolete ca orice altă pereche de ochelari creați special pentru activitățile outdoor.

Razele UV ne afectează pielea. Vântul rece te poate face să subestimezi puterea razelor UV, fapt ce crește semnificativ riscul de a-ți prăji efectiv pielea, mai tare decât ai face-o la malul mării, în plin sezon estival. Folosește cremă cu protecție solară, precum și căciulă sau șapcă.

Să facem, însă, o comparație între munte și mare!

Unde sunt razele UV mai intense? Mai aproape de Ecuator. Astfel, soarele este mai intens în Brazilia decât în Norvegia. Știm, este „la mintea cocoșului”. Însă razele UV sunt, totodată, cu atât mai intense, cu cât altitudinea este mai ridicată, iar acest lucru nu este cunoscut de toată lumea.

Conform unui studiu publicat în 1999 în Revista Academiei Americane pentru Dermatologie, cantitatea de raze UV din Vail, Colorado, de la o altitudine de aproape 2.600 de km, este cu aproape 60% mai mare decât în New York, la nivelul mării. În plus, razele UV din Vail sunt la fel de puternice cu razele UV din Orlando, localitate aflată la aproximativ 1.250 de km de Ecuator, unde te prăjești la soare, în timpul amiezii, în mai puțin de 14 minute.

Iar asta nu e totul! Conform studiului, expunerea la razele UV este cu 10% mai mare la fiecare 1.000 de metri altitudine. Astfel, la Vârful Omu riști cu 25% mai mult să te arzi din cauza soarelui decât pe plaja din Vama Veche. Te așteptai la asta?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*