Cum locul de origine al mountain biking-ului este Marin, California, normal ar fi fost ca muzeul care prezintă începuturile MTB-ului să se afle aici. Iar de pe 6 iunie, acest fapt a devenit realitate. Muzeul a revenit acasă.

Mountain Bike Hall of Fame a avut reședința, timp de treizeci de ani, în Crested Butte, Colorado. După aproape trei decenii, întreaga colecție de MTB s-a întors acasă și face acum parte din noul Marin Museum of Bicycling din Fairfax, California. Printre membri consiuliului Marin Museum of Bicycling se numără acum și câțiva inițiatori ai mountain biking-ului, cum ar fi Joe Breeze, Marc Vendetti și Otis Guy.

Marin Museum of Bicycling este amplasat în apropierea Munților Tamalpais, locul în care pionierii mountain biking-ului au testat primele modele de biciclete profesioniste. Un spațiu de 3.000 de metri pătrați adăpostește acum toată istoria și cultura ciclismului montan, începând cu biografii, fotografii și modele spectaculoase de biciclete. Printre ele se numără și velocipede restaurate de designerii Tom Ritchey și Charlie Cunningham, conform Marin Museum of Bicycling.

„Acum câțiva ani, ciclismul era cum sunt azi calculatoarele. (Muzeul – n.r.) e doar o poveste care pune un zâmbet pe fața tuturor. Sărbătorind ciclismul, nu facem decât să încurajăm cât mai mulți oamenii să-l practice”, a mărturisit Joe Breeze.

Dar cum a ajuns Mountain Bike Hall of Fame în Marin?

Joe Breeze a participat, în anul 2013, la o expoziție de MTB, ce a avut loc la Aeroportul Internațional din San Francisco. Aici, Breeze s-a întâlnit cu unul dintre custozii muzeului din Colorado, care i-a oferit o serie de fotografii alb-negru cu masivul Tamalpais și muntele Pine.

La puțin timp după acest eveniment, o echipă de cicliști din Fairfax, California, a discutat cu custozii de atunci ai Mountain Bike Hall of Fame, Don Cook și soția sa, Kay Peterson-Cook, posibilitatea mutării muzeului în Marin. Aceștia au acceptat oferta.

„Ca toți părinții buni, mai devreme sau mai târziu trebuie să îți lași copiii să crească. Știam că mutarea colecției în Fairfax va fi un pas uriaș și un semn de maturitate pentru Mountain Bike Hall of Fame”, a mărturisit Don Cook, potrivit Outside Online.

În prezent, scopul muzeului din Marin este acela de a prezenta iubitorilor de ciclism evoluția bicicletei, încă de la începuturile sale. Așadar, aici puteți admira un total de 50 de biciclete și artefacte, printre care se numără și modelul Michaux din 1868, replica unui „boneshaker” din 1820, cu roți de lemn și anvelope de fier. De asemenea, până pe 7 iulie, vizitatorii vor putea vedea bicicleta cu care Vincenzo Nibali a câștigat Turul Franței de la Paris, în 2014.

 

Citește și: FOTO. Scurtă istorie a mountain biking-ului. Cum și unde s-a născut aventura pe două roți

Citește și: VIDEO. Mountain biking-ul, recomandat pasionaților de schi

Citește și: VIDEO. Cât de periculos este mountain biking-ul

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*