Există o diferență între a merge la munte și a urca pe munte. Majoritatea covârșitoare a românilor a fost cel puțin o dată la munte, însă mai puțini sunt cei care iubesc drumețiile montane și se simt pe munte ca peștele în apă.

Dacă nu ai mai fost niciodată PE munte, însă drumețiile montane îți fac cu ochiul, nu te descuraja. Ți-am pregătit o serie de sfaturi care ar putea fi utile oricărui montaniard începător:

  1. Atenție la echipament

Dacă nu ai mai urcat niciodată pe munte, fii foarte atent la echipamentul pe care îl vei folosi la înălțime. În lunile de vară și în septembrie, vremea este prietenoasă cu drumeții, iar temperaturile foarte scăzute sunt o raritate. Dacă nu poți respecta regula celor trei straturi (din lipsă de bani sau pentru că încă nu știi care sunt lucrurile de care ai nevoie), nu te descuraja, însă evită bumbacul nu prelungi prea mult perioada în care faci improvizații vestimentare pe munte . În schimb, nu pleca pe munte fără un cort de munte adecvat (dacă vei dormi la cort și nu în cabană) și (foarte important!) fără astfel de bocanci de munte. Nu vrem să te panicăm, însă o pereche de bocanci adecvată ți-ar putea salva viața.

  1. Anunță că pleci și comunică traseul

Nu recomandăm niciodată altor persoane să plece singure pe munte, cu atât mai puțin începătorilor. Prin urmare, te sfătuim să mergi în drumeție alături de persoane mai experimentate decât tine. În plus, spune-le membrilor familiei și prietenilor unde pleci și pe ce traseu, dar și ziua în care ar trebui să te întorci. Nu te baza pe faptul că i-ai putea anunța mai târziu, când ai ajuns deja la munte, deoarece semnalul telefonului mobil lipsește uneori cu desăvârșire. Dacă se întâmplă ceva (spre exemplu, te rătăcești sau te accidentezi grav la picior), este bine ca alte persoane să știe în ce zonă te afli și să anunțe salvatorii montani.

  1. Descarcă aplicația Salvamont

Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. În plus, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol.

  1. Nu devia de la traseu și nu apela la improvizații

Alege un traseu cu dificultate redusă și nu foarte lung, ami ales dacă ești începător, deoarece nu știi cum se va comporta corpul tău la efortul depus pe traseu. În plus, nu apela la tot felul de „scurtături” pe traseu, orientează-te după marcaje și respectă planul stabilit. În cazul în care se întâmplă ceva, vei fi mult mai ușor de găsit de către cei care vor să te salveze.

  1. Fii precaut

Pe munte, vremea este foarte schimbătoare și capricioasă. Verifică prognoza meteo pentru ziua respectivă și nu te baza pe ce ai auzit la televizor cu trei zile înainte. În plus, dacă pe traseu întâlnești salvamontiști care îți spun că ar fi bine să te întorci din drum (din diferite motive), sfatul nostru este să îi asculți. Atenție la urși, la vipere, uită-te mereu pe unde calci și nu consuma plante despre care nu știi nimic. Unele sunt otrăvitoare.

  1. Respectă natura

Respectă oamenii locurilor, respctă și locurile în sine și amintește-ți că nu ești decât un oaspete trecător pe acele meleaguri.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*