Comuna Mărișel din județul Cluj este una dintre cele mai pitorești regiuni din Munții Apuseni. Frumusețea localității a ajuns și la urechile turiștilor străini, care sunt plăcut impresionați să descopere o priveliște pe care o credeau pierdută.

Comuna Mărișel este un loc încărcat de istorie, liniște și peisaje montane spectaculoase. Cea mai mare comună din România a impresionat turiștii străini prin priveliștea pe care o oferă, desprinsă parcă din povești, dar și mulțumită ospitalității localnicilor și legendelor de aici.

Stanislas, un turist polonez, a comparat comuna Mărișel cu regiunea istorică Malopolska, din țara sa natală.

„Acest sat seamănă cu ceea ce puteai vedea în Malopolska pe vremea străbunicilor. Este incredibil ca o zonă atât de frumoasă să fie izolată din cauza drumului prost”, a mărturisit turistul polonez, potrivit România Liberă.

Malopolska este o zonă din sud-estul Poloniei, care se învecinează la sud cu Munții Carpați. Aici, splendoarea peisajelor munților Carpați se îmbină armonios cu frumusețea orașelor medievale și a castelelor vechi de sute de ani, conform krakow-info.com.

Ce găsim în comuna Mărișel

Pe lângă priveliștea oferită de Munții Apuseni, turiștii care vin în Mărișel se pot bucura de mai multe lucruri. Pe de o parte, în sezonul rece, vizitatorii pot practica sporturi de iarnă pe singura pârtie din comună. Din toamnă, vor fi amenajate încă cinci pârtii, finanțate din bani europeni. De asemenea, turiștii care iubesc datinile, pot admira tradiția Junilor de la Mărișel sau Colindul de ceată bărbătească (parte a Patrimoniului UNESCO).

În sezonul cald, turiștii pot vizita Țâcla Gavrii, sau Tărâmul lui Zamolxe, denumire dată de localnici. Țâcla Gavrii este o stâncă înaltă și ascuțită, localizată pe defileul Răcătăului. Legenda spune că aici se află o peșteră unde s-ar fi adăpostit marele preot al dacilor, Zamolxe. În plus, în zona comunei Mărișel se află trei mari rezervații naturale, Rezervaţia Măguri-Răcătău, Rezervaţia Padiş și Rezervaţia Scărişoara, conform marisel.ro.

Centru turistic, cu sau fără ajutorul autorităților

Localnicii, conștienți de frumusețea acestei zone, au decis că nu doar ei ar trebui să se bucure de tradițiile și priveliștea munților, ci cât mai mulți turiști români și străini. În acest sens, ei s-au mobilizat, cu sau fără ajutorul autorităților, și au făcut din Mărișel un centru turistic important al Munților Apuseni.

Pentru a dezvolta și mai mult comuna din punct de vedere turistic, localnicii din Mărișel au înființat, acum două zile, propriul muzeu etnografic privat. Acesta a fost amenajat într-o casă moțească, veche de 150 de ani și adăpostește diverse obiecte de uz casnic, folosite în gospodării pe vremuri, dar și obiecte bisericești vechi.

De asemenea, Mărișel a devenit localitate rurală ecologică, fapt datorat existenței unor arii protejate.

Citește și: Maraton Apuseni: Hoinari în trecut pentru un program de educație montană

Citește și: Comori căutate de Diavol, dragoste imposibilă și trăsnete puternice. Legendele Munților Apuseni

Citește și: Zona munților Pădurea Craiului va fi reamenajată. Ce se va construi

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*