Toată lumea are o părere despre orice, iar dacă vrei să te apuci de un sport nou, cu siguranță vei găsi sfătuitori care mai de care mai determinați să te-nvețe ce-i bine și ce-i rău, chiar dacă unii dintre ei n-au practicat acel sport nici măcar o oră în viața lor.

Ghici ce: dacă vrei să te apuci de MTB, vei avea parte de același tratament. Nimic rău în asta, dacă zecile de sfaturi nu te-ar debusola mai tare decât te-ar putea ajuta. Nu avem o rețetă clară și un inventar al lucrurilor de care ai nevoie pentru a te apuca de MTB, însă am întrebat în dreapta și-n stânga, ne-am uitat la noi înșine și ne-am gândit să scriem câteva paragrafe despre lucrurile de care NU ai nevoie pentru a te apuca de MTB. Evident, în speranța că nu te vom debusola mai tare decât au făcut-o alții.

1. Nu ai nevoie de abilități fizice speciale

Nu trebuie să ai picioare de Hulk pentru a începe să pedalezi pe asfalt sau pe potecile montane. Abilitățile fizice vin odată cu trecerea timpului. La început vei pedala cu stângăcie, vei obosi, apoi vei constata că, pe măsură ce ieși cu bicla în natură, devii tot mai bun în ceea ce faci.

2. Nu ai nevoie de o bicicletă scumpă

Diferența dintre o bicicletă scumpă și una ieftină apare pe traseele lungi și foarte lungi sau atunci când vine vorba despre competiții. Dacă ești începător, poți să-ți cumperi și o bicicletă la mâna a doua. Evită, totuși, produsele pe care ai cheltui mai puțin decât o ieșire la bere în oraș. Vei ajunge să scoți mai mulți bani decât ar fi cazul pentru a le recondiționa sau a le înlocui. Dacă dai pe bicicletă 300 de lei, ai putea avea surpriza ca piesele pe care trebuie să le înlocuiești să coste dublu pentru a te bucura de o bicicletă funcțională.

Atenție, însă, la cadru, pentru că este cea mai importantă componentă a bicicletei. Groupset-ul pe care-l ai la dispoziție contează mai puțin, mai ales că, fiind începător, șansele de a lovi (mai ales) schimbătorul de pinioane sunt destul de mari.

Însă asta ne-am dori să înțelegi acum: e mai bine să pedalezi pe o bicicletă ieftină decât să nu pedalezi deloc.

Citește și: 

3. Nu ai nevoie de echipament scump

Cunoaștem oameni care au așteptat ani de zile să aibă bani pentru echipamentul de bicicletă pe care și l-au dorit, înainte de a se apuca efectiv de pedalat. Și nu s-au mai apucat niciodată. Evident, nu și-au dorit cu adevărat să facă asta, iar lipsa echipamentului de top era doar un pretext. Nu ai nevoie de echipament scump. Îmbracă-te cu pantaloni scurți, un tricou, poartă obligatoriu cască și ieși la pedalat. Cu timpul, vei afla pe propria piele dacă vrei un tricou și pantaloni speciali pentru biclă sau ți-e bine în hainele alea pe care le storci când ajungi acasă.

În plus, un ghiozdan ți-ar prinde bine. Fie îți cumperi un rucsac de bicicletă, care are și sistem de hidratare și este special conceput pentru astfel de activități (am găsit câteva modele de rucsac de bicicletă pe care foarte mulți cicliști le preferă), fie îți iei orice ghiozdan ai pe acasă. Important e să ai în spate un ghiozdan, mai confortabil sau mai puțin confortabil, pentru a lua cu tine alimente, batoane proteice sau energizante, câteva scule pentru bicicletă, o cameră de rezervă și orice crezi că vei avea nevoie pe traseu.

Nu uita de cască. Este cea mai importantă piesă a echipamentului tău. Ai grijă să fie potrivită cu mărimea și forma capului tău, iar o cască împrumutată de la un vecin ar putea fi la fel de inutilă ca un ceaun de fiert cartofi. În rest, după buget.

4. Echipamente electronice de ultimă generație

Ciclocomputerele sunt aproape pe fiecare ghidon, însă prețurile lor variază de la câteva zeci de lei până la peste 300 de euro. Pentru început, nu ai nevoie de un ciclocomputer foarte performant. Unul rezistent la apă și care să măsoare viteza, viteza medie și distanța parcursă este arhisuficient. Iar dacă nu ai bani de un ciclocomputer, nu este o tragedie. Îl poți cumpăra și la iarnă, când prețurile sunt mai mici.

Încă ceva. Dacă ești începător și nu ai la dispoziție o bicicletă scumpă și foarte bună pentru MTB, nu te aventura pe traseele dificile. Te sfătuim să începi cu plimbări pe poteci ușoare și să ții constant degetele pe frâne. Restul vine cu timpul.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*