Cu toții am fost, la un moment dat, începători în drumețiile montane, iar de cele mai multe ori, primele experiențe la munte ale montaniarzilor par trase la indigo. Nici experiența nu-i ferește întotdeauna de greșeli pe iubitorii de munte, însă cu siguranță fiecare dintre noi poate să întocmească o listă cu lucrurile pe care și-ar fi dorit să le știe atunci când a pornit pentru prima dată pe potecile montane.

Ne-am gândit, ne-am amintit și am întocmit propria noastră listă:

  1. Rucsacul era nepotrivit pentru drumeție

Da, noi am pățit-o. Partea masculină a redacției eMunte.ro a plecat pe munte, într-o drumeție de două zile, cu un rucsac pescăresc care nu era altceva decât un fel de sac cu bretele, fapt care i-a „rupt spatele” și a transformat drumeția într-un chin.

Cu un rucsac special conceput pentru drumețiile montane și, mai mult decât atât, de mărimea potrivită (dacă rucsacul este ajustabil în funcție de înălțime și de conformația spatelui, așa cum sunt astfel de rucsacuri de munte, totul devine mult mai simplu), drumeția se transformă în plăcere, și nu într-un chin.

2. Rucsacul era prea greu

Cu toții am avut, la început, tendința de a căra prea multe lucruri inutile în rucsac, în timp ce uitam acasă lucruri care ne-ar fi putut fi de folos în timpul drumeției. Din lipsa echipamentului de munte adecvat, aveam tendința, în primele noastre drumeții, de a căra prea multe haine: tricouri, bluze șamd. În loc să cumpărăm o frontală, luam cu noi o lanternă mare, de mână, care cântărea aproape un kg. Și tot așa.

3. Rămâneam fără apă

Ne uitam pe o hartă, vedeam un izvor și credeam că pe acolo va curge nu doar apă, ci și lapte și miere. De două ori ne-am bazat pe informațiile furnizate de o hartă veche, am ajuns în locul cu pricina și ne-am dat seama că izvorul secase demult. Ne-a fost cam sete, iar până la cabana la care doream să ne cazăm a fost cale lungă.

4. Căram mâncare multă și proastă

Acum cărăm mai puțină mâncare, dar mai hrănitoare și mai potrivită pentru drumețiile montane.

5. Aveam un cort prea greu, nepotrivit pentru drumețiile montane

Când am cumpărat primul nostru cort, am intrat într-un magazin și am cerut un cort. L-am cumpărat pe cel care arăta cel mai bine în fotografiile de prezentare și ne imaginam cum o să bem cafeaua la răsăritul soarelui, stând „turcește” în fața „verandei”. Nu ne-am gândit că o să-l cărăm în spinare, nu ne-am gândit că ne-ar putea prinde o furtună pe munte, nu ne-am gândit la ploile torențiale. Nu ne-am gândit, practic, la nici una dintre caracteristicile foarte importante ale corturilor de drumeție. „E bun pentru mers la munte?”, am întrebat, „e bun!”, a răspuns vânzătorul, iar noi l-am crezut pe cuvânt. Oricum, în nici un caz primul nostru cort nu arăta așa.

Tu ce ți-ai fi dorit să știi (și n-ai știut) în primele tale drumeții?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*