Drumul dintre centrul orașului Râșnov și cetate va putea fi parcurs, de la 1 iunie, mult mai repede cu ajutorul cremalierei, un lift înclinat. Ieri au avut loc primele curse de verificare.

Proiectul cremalierei început în anul 2005 se apropie de final. Liftul înclinat va bucura anul acesta mii de turiști, care în două minute vor ajunge la destinație. Traseul cremalierei are o lungime de 165 de metri, de-a lungul căruia au fost amenajate două stații, una de plecare din spatele Casei de Cultură și cea de-a doua la Cetatea Râșnov. Cu o viteză de deplasare de 2 metri pe secundă, liftul va efectua 12 curse dus-întors pe oră și va transporta câte 20 de persoane în cabină. Până în acest moment, nu s-a decis cât va costa o cursă cu cremalina, dar Consiliul Local va stabili cât mai curând prețurile.

Cum au decurs lucrările

Lucrările pentru construirea liftului înclinat s-au defășurat anevoios din cauza reliefului muntos și a vremii vitrege. A fost nevoie de ajutorul unui elicopter militar, care a făcut peste 100 de curse pentru a transporta toate materialele necesare, dar și de o macara de 220 de tone, utilizată pentru montarea șinelor. De asemenea, săpăturile în piatră au fost realizate manual, iar pilonii au fost turnați cu elicopterul. Valoarea totală a proiectului este de 10,71 milioane de lei și se preconizează că va crește numărul turiștilor cu 20%, potrivit bzb.ro.

„A fost un proiect foarte greu de realizat, cu lucrări cum rar vezi în România (…) Acest lift înclinat va putea transporta şi 5000 de turişti pe zi, mai ales vara când cetatea este deschisă de la ora 9.00 la 19.00”, a precizat primarul din Râșnov, Adrian Veștea, conform adevărul.ro.

Acesta continuă prin a mărturisi că până în vară va fi amenajat și un traseu spre cetate, care va trece prin pădure. Turiștii care nu doresc să meargă cu cremaliera și preferă mersul pe jos, pot alege această alternativă. Vor beneficia de un traseu luminat, de băncuțe și de zone de belvedere.

Citește și: Un popas și un traseu din Masivul Postăvaru vor fi reamenajate

Citește și: Istoria întortocheată a Cabanei Mălăiești, primul adăpost din Munții Bucegi

Citește și: TOP. 10 cabane montane pe care sigur le cunoști

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*