Orice persoană poate solicita verificarea unui transport de lemn, apelând 112 și indicând numărul mașinii.

Acest lucru este posibil după 8 octombrie, când a fost lansat sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, care poartă denumirea de ”Radarul pădurilor.

Sistemul este promovat într-un scurt material video, lansat de Departamentul pentru Ape şi Păduri, pentru sensibilizarea oamenilor privind problema defrişărilor ilegale.

„Radarul pădurilor” este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până devine mobilă sau iese din ţară, în timp real, se arată într-un comunicat al departamentului.

La fiecare transport de lemn, lucrătorul silvic sau firma care a cumpărat lemnul trebuie să înscrie în sistemul informatic SUMAL, pe care îl accesează de pe smartphone. Datele de pe avizul de însoţire a transportului vor fi verificate de sistem şi, dacă avizul a fost procurat legal, iar cantitatea respectivă de lemn a fost recoltată legal, sistemul va emite un cod unic, care trebuie înscris în avizul de însoţire. În cazul în care datele înscrise pe aviz nu sunt corecte, aplicaţia nu generează codul unic şi serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator şi o alertă către organele de control.

În cazul unui control, transportatorul trebuie să prezinte avizul cu cod unic. Legalitatea transportului se poate verifica şi fără oprirea maşinii, căutând datele avizului în sistemul informatic după numărul de înmatriculare, conform sursei citate.

Când ajunge la destinaţie, lemnul nu poate fi recepţionat până când cei din depozit nu verifică în sistemul informatic corectitudinea codului unic. Oriunde pleacă mai departe lemnul, la un alt depozit, la fabrică sau la vamă, trebuie făcută aceeaşi verificare. Toate depozitele de lemn trebuie amplasate obligatoriu în zone cu semnal.

 

   Citește și: Noul Cod Silvic a primit aviz favorabil din partea deputaților. Care sunt principalele modificări

 

   Citește și: O grădină botanică alpină, distrusă după retrocedare

 

   Citește și: Defrișări abuzive în Cluj, unde creștea o plantă pe cale de dispariție

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*