UPDATE 5.08: Campania ”Joy for Nepal” a strâns, până astăzi, peste 101.000 euro. De-a lungul campaniei, la numărul 8826 au fost trimise peste 30.000 de SMS în valoare de 2 euro, și au avut loc mai multe inițiative de strângere de fonduri. Deși numărul 8826 a fost dezactivat de la 1 august, cei care vor să ajute o pot face pe site-ul www.alexgavan.ro/nepal.

Majoritatea donațiilor adunate în cadrul campaniei „Joy for Neapl” au venit de la persoane private, care au trimis un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8826. Până pe 31 iulie, au fost trimise 31.070 de SMS-uri, echivalentul a 62.140 Euro. Potrivit procedurilor platformei www.donatie.ro, toți banii vor fi transferați spre proiect după luna septembrie, operatorii de telefonie acceptând să susțină această campanie fără costuri de operare.

Restul banilor au provenit din donații cu cardul și transferuri bancare de la persoane private și din sponsorizări de la companii, precum și din inițiative de strângere de fonduri, cum ar fi: un proiect umanitar cu copiii de la o grădiniță, care a adus peste 1.000 de euro; o sesiune de zumba caritabilă la Pitești, în urma căreia s-au strâns 560 de euro; o petrecere în grădină cu licitație caritabilă, care a adus echivalentul a 5.000 de euro.

„Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest proiect. Gândul că sunt zeci de mii de oameni care au contribuit mă emoționează și mă umple de recunoștință. Mă simt de parcă am urcat împreună un vârf de peste 8000 de metri – al șaptelea optmiar al meu. Așa cum și în Himalaya, după ce ai atins vârful trebuie să și revii în tabăra de bază pentru a se considera ascensiunea completă, acum urmează partea a doua a proiectului: finanțarea responsabilă și transparentă a acestor bani în activități de reconstrucție. Până la această dată, partenerii noștri nostru din Nepal, Karuna-Shechen, au făcut evaluarea nevoilor în teren. Acum suntem în discuții cu ei pentru identificarea proiectelor pe care le vom finanța și pe care le vom anunța public odată ce le stabilim”, a declarat Alex Găvan.

În august-septembrie se vor mai putea face donații pe site-ul www.alexgavan.ro/nepal precum și sponsorizări. De asemenea, în această perioadă se află în derulare o campanie de strângere de fonduri cu sprijinul Paravion, care a creat o facilitate pe site-ul propriu pentru a permite clienților săi să doneze un euro în momentul achiziţiei de servicii turistice. Paravion va dubla fiecare contribuţie făcută de clienţii săi, iar posibilitatea de a dona este valabilă în mai multe țări în care activează compania.

UPDATE 16.07: Campania „Joy for Nepal”, inițiată de alpinistul Alex Găvan, se va prelungi până pe 31 iulie 2015, pentru a permite strângerea mai multor fonduri. Campania ar fi trebuit să se încheie pe 14 iulie, când se împlinesc cele șapte săptămâni și nouă zile planificate inițial pentru campanie, în oglindă cu cele 7,9 grade ale cutremurului care a zguduit Nepalul pe 25 aprilie. În această perioadă au fost strânși 67.794 euro, prin donații de la persoane fizice, companii și activități de strângere de fonduri inițiate de alte organizații sau susținători.

„Sunt impresionat de reacția extraordinară de susținere pe care am primit-o din partea celor care au contribuit la această campanie și le mulțumesc tuturor pentru solidaritate și pentru generozitate. Mă simt de parcă aș fi cerut sprijin ca să urc un munte pe care nu aveam cum să îl urc singur și l-am primit. Este muntele generozității pe care îl urcăm împreună, ca să repornim vieți și să readucem bucuria atât în Nepal, cât și în inimile noastre, ale tuturor”, a declarat Alex Găvan, conform unui comunicat remis redacției.

Sinistrați primind ajutoare de la voluntarii Karuna-Shechen. Foto: Karuna Shechen

Sinistrați primind ajutoare de la voluntarii Karuna-Shechen. Foto: Karuna Shechen

—5

UPDATE 25.06: Campania „Joy for Nepal” a depăşit, în a cincea săptămână, pragul de 50.000 de euro, datorită donaţiilor prin SMS, cu cardul, dar şi a unei iniţiative comunitare de strângere de fonduri.

Astfel, grădiniţa Acorns Nursery a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru copiii din Nepal, unde au fost donaţi 5.000 de lei. Copiii au creat obiecte, iar grădiniţa, împreună cu partenerii săi, a organizat o petrecere caritabilă, pentru cei mici, părinţi şi prieteni

„Mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit şi ne sprijină în continuare. Împreună reuşim cu adevărat să ajutăm comunităţi izolate din Nepal să-şi reia viaţa de la capăt”, a spus Alex Găvan.

UPDATE 9.06: Campania de strângere de fonduri „Joy for Nepal” a adunat, în primele trei săptămâni, peste 38.000 de euro, prin SMS-uri, prin plăți cu cardul pe www.alexgavan.ro/nepal, precum și prin sponsorizări. Cea mai mare sumă donată cauzei este de 6.109 euro.9


UPDATE 26.05: Prima săptămână de campanie de strângere de fonduri pentru reconstrucție în Nepal, inițiată de alpinistul Alex Găvan împreună cu partenerii și prietenii săi, se încheie cu un bilanț pozitiv: au fost strânși 24.000 de Euro, prin SMS-uri în valoare de doi euro fiecare, trimise din rețelele Orange, Telekom, Vodafone la numărul 8826; prin plăți cu cardul pe www.alexgavan.ro/nepal, precum și prin sponsorizări.

Alpinistul de altitudine Alex Găvan a demarat, pe 19 mai, Campania „Joy for Nepal” (Bucurie pentru Nepal). Scopul acestui proiect este de a strânge fonduri pentru reconstrucția Nepalului, după ce cutremurul din 25 aprilie a devastat orașe și comunități întregi.

Alex Găvan se afla în Tabăra de Bază în momentul în care Nepalul a fost zguduit din temelii. Timp de câteva zile, el a participat la operațiunile de salvare și evacuare a victimelor de pe Everest, iar imaginile dezastrului la care a fost martor l-au determinat să lanseze o campanie de strângere de fonduri. Întâmplător, campania a demarat chiar în ziua în care alpinistul român împlinea 33 de ani.

”Știu că poate pare regizat și planificat, dar nu m-am gândit să demarez campania chiar de ziua mea. Pur și simplu, acum a fost momentul în care am reușit să punem lucrurile cap la cap, astfel încât totul să fie funcțional. Și s-a nimerit să fie astăzi”, a spus alpinistul pentru eMunte.ro.

„Joy for Nepal” se va desfășura timp de 7 săptămâni și 9 zile, echivalentul gradelor Richter înregistrate de cutremurul devastator.

„Este un proiect care deschide o perspectivă spre viitor, printre dărâmăturile și suferința din Nepal, și îi ajută pe oamenii de acolo să-și refacă viața și să-și regăsească bucuria de a trăi”, a mărturisit alpinistul Alex Găvan.

Scopul banilor

100% din fondurile strânse vor ajunge la comunitățile nepaleze, iar bani vor fi utilizați în următorul mod: 25% din fonduri vor fi alocate intervențiilor de urgență, iar 75% vor fi investiți în educație, dezvoltare comunitară (a unor lideri locali, inclusiv femei), restaurarea dispensarelor și a surselor de apă potabilă. Motivul principal pentru care se investesc trei sferturi în planuri pe termen lung este acela de a preveni o eventuală dependență de asistența externă.

”Toată echipa din România și toate organizațiile partenere au lucrat pro-bono, de multe ori punându-și în stand-by propriile proiecte de business, iar în Nepal, partenerul nostru local are costurile administrative anuale acoperite de un donator. Deci 100% din fonduri se duc în proiecte educaționale, sănătate, dezvoltarea comunității și nu către salariul CEO-ului”, a declarat Alex Găvan pentru eMunte.ro.

Cum puteți ajuta?

Există trei modalități de a dona bani:

  • Prin trimiterea unui SMS în valoare de 2 Euro la numărul 8826;
  • Prin plată directă cu cardul pe site-ul de campanie www.alexgavan.ro/nepal, unde puteți dona sume mai mari de bani;
  • Prin redirecționare a 2% din impozit;
  • Sponsărizări de la companii.

”8826, număr de optmiar. Pentru mine, acest număr la care puteți dona este al șaptelea optmiar (n.r. – pe care vreau să-l urc)”, a explicat alpinistul.

Puteți dona din țară și din străinătate. Pe site-ul de campanie alexgavan.ro/nepal puteți urmări cum vor fi utilizate fondurile strânse, deoarece vor fi publicate constant rapoarte de activitate.

”Ceea ce cred este că oamenii trebuie să conștientizeze e faptul că absolut orice contribuție, cât de mică, că vorbim de 2 euro, în momentul în care sunt 100.000 de oameni, 200.000, se adună o sumă considerabilă. Prefer să nu dau o estimare a sumei pe care vrem să o adună prin această campanie, dar ce vă pot spune e că absolut fiecare bănuț face diferența și absolut fiecare bănuț va ajunge la acei oameni aflați în nevoie”, a adăugat Alex Găvan.

 

Cine s-a alăturat deja campaniei „Joy for Nepal”?

Alex Găvan a primit sprijinul a numeroși prieteni și sponsori. Printre persoanele publice care s-au implicat în acest proiect se numără campionul mondial la caia canoe Ivan Patzaichin, actrița Oana Pellea, jurnalistul Cătălin Tolontan și jurnalistul Adelin Petrișor.

Campania „Bucurie pentru Nepal” este sprijinită și de un partener local, organizația Karuna-Shechen, fondată de autorul Matthieu Ricard. Karuna-Shechen a fost înființată în anul 2000 și din acel moment se ocupă cu dezvoltarea comunităților nepaleze, dar și cu intervenții în caz de urgență.

„Îi suntem recunoscători lui Alex Găvan pentru mobilizarea întregii bunăvoințe și solidarități în favoarea victimelor cutremurului din Nepal, prin organizația noastră Karuna-Shechen”, a spus Matthias Ricard.

Întrebat dacă și ceilalți alpiniști români se pot alătura proiectului, Alex Găvan a declarat că îi invită cu mare drag și că ”orice mână întinsă e dorită, binevenită și apreciată din partea mea”.

”Nu e un moment unde să mai lăsăm ego-ul să ne stea în cale”, a mai spus alpinistul.

Așadar, nu uitați! 8826 sau alexgavan.ro/nepal. Putem contribui și noi la ajutorarea victimelor din Nepal. Haideți să arătăm cât de importantă este compasiunea în astfel de momente!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*