Ziua de 11 decembrie este motiv de bucurie pentru iubitorii de pretutindeni ai muntelui. Însă motivul pentru care ONU a proclamat 11 decembrie drept ”Ziua Internațională a Muntelui” este altul decât ne-am fi așteptat.

În 2003, Adunarea Generală a ONU a decis ca data de 11 decembrie să fie ”Ziua Internațională a Muntelui”, pentru a atrage atenția asupra problemelor dezvoltării regiunilor muntoase ale planetei, probleme pe care le sesizaseră încă din 1992.

Regiunile muntoase ocupă aproximativ 26% din suprafața Terrei și o treime din cea a României. Populația zonelor muntoase constituie circa 12% din cea a întregii planete, iar o jumătate dintre acești locuitori suferă de subnutriție cronică. Pe lângă aceasta, ecosistemele din aceste regiuni sunt deosebit de fragile și vulnerabile schimbărilor climatice.

Pentru a gestiona problemele, ONU propune o temă de dezvoltare în fiecare an. Pentru 2014, tema propusă se numește ”Munţii şi agricultura”. Manifestările dedicate zilei sunt axate pe conştientizarea importanţei muncii agricole desfăşurată în zonele montane.

În România, ”Ziua Internaţională a Muntelui” este sărbătorită prin diverse evenimente, precum expoziţii, întruniri, reuniuni, cu scopul de a face cunoscute realizări montane deosebite ale celor ce iubesc muntele. Anul trecut, la Casa de Cultură din Bușteni, s-a organizat simpozionul ”Ziua Muntelui”, în cadrul căruia au fost prezentate filme de scurt metraj despre activitatea alpiniștilor și salvamontiștilor prahoveni, expuneri pe tema prevenirii accidentelor montane și a protecției mediului în Parcul Natural Bucegi.

Tot astăzi va avea loc, la Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sișești”, conferinţa tematică ”Forumul montan din România”. Tema Parteneriatului Montan Internațional (ONU-FAO) pentru anul 2014 este „Agricultura montană – Agricultura de familie”.

Până la această oră, nici Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, nici Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale nu au emis comunicate de presă cu referire la această zi sau la activitățile pe care le vor desfășura în cadrul proiectului ONU .

 

  Citește și: Modele 2014. Iubitorii de munte, luați la țintă cu puștile lui Ceaușescu

 

  Citește și: 20 de fotografii fascinante care o să te facă să mergi, din nou, pe munte

 

  Citește și: VIDEO: Groapă imensă de gunoi, pe Muntele Giumalău

 

 

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*