Pasionaţii de drumeţii din Japonia se pot lăuda cu un lucru pe care cei mai mulţi dintre montaniarzi îl detestă: Wi-FI pe vârful celui mai înalt munte.

Autoritățile din Japonia au instalat, de curând, mai multe hotspot-uri WI-FI pe Muntele Fuji. Decizia autorităților este, bineînțeles, intens dezbătută. Unii iubitori de munte au luat proiectul în derâdere, pe motiv că aceasta va fi doar o metodă prin care oamenii vor putea publica mai ușor, în social media, fotografiile de la înălțime, pe când alții consideră că WI-FI-ul îi va ajuta pe cei aflați în dificultate.

Situația fotografiilor este o perspectivă plauzibilă, însă conexiunea la internet s-ar putea dovedi extrem de utilă, mai ales pentru pasionații de alpinism sau drumeții care s-ar putea afla într-o situație dificilă. Aceștia ar fi informați mult mai ușor în legătură cu orice schimbare a vremii, iar în situația în care nu există semnal, Wi-Fi-ul ar putea reprezenta o metodă de contactare a autorităților.

Conform publicației BCR, instalarea hotspot-urilor WI-FI are două motive. Pe de o parte, pentru că lumea este tot mai ancorată în digital, iar accesul la internet ar trebui să fie posibil de oriunde, chiar și de pe Muntele Fuji. Pe de altă parte, oficialii vor să ofere „o plasă de siguranță” pentru alpiniști, în timp real, prin datele despre condițiile de pe munte.

În completare, ministrul japonez al Mediului a declarat că, în 2015, peste 285.000 de turiști au urcat pe vulcanul încă activ. Oficialii din turism speră că, prin facilitarea accesului la internet pe munte, numărul de turiști va crește.

„Sperăm că turiștii vor folosi WI-FI-ul nu numai pentru a le spune celorlalți atracțiile de pe muntele Fuji, dar și pentru a afla informații despre vreme sau alte date care să le asigure siguranța”, a spus un oficial al turismului pentru ziarul Asahi Shimbun.

Rețeaua va fi disponibilă în opt puncte pe munte, iar internetul va putea fi accesat gratuit în primele 72 de ore. Mai mult, cabanele din jurul vârfului vor oferi drumeții și aventurieri o modalitate de a rămâne conectați în timpul ascensiunii. Perioada de probă se va desfășura în septembrie a acestui an, scriu cei de la Daily Dot.

Acesta nu este singurul munte din lume care oferă asemenea posibilități. După cum scriu cei de la Independent, și pe muntele Everest pot fi găsite unele hotspot-uri, cel mai înalt dintre acestea aflându-se la aproximativ 5.200 de metri înălțime.

Muntele Fuji este un vulcan situat în partea centrală a insulei principale din arhipelagul Japoniei (insula Honshu), în nordul peninsulei Izu și la vest de Tokio. Aflat la granița dintre prefecturile Shizuoka și Yamanashi, este înconjurat de o zonă deluroasă și iese în evidență prin înaltime (3.776 m), fiind muntele cel mai înalt din Japonia, dar și prin frumoasa lui formă conică, simetrică. Din orice unghi ar fi privit, muntele Fuji oferă o înfățișare aproape neschimbată. Prima ascensiune cunoscută pe Fuji este cea a unui călugăr anonim, din anul 663.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*