Pentru mulți dintre iubitorii de munte, izoprenul este acea piesă de echipament pe care pur și simplu o cumpără din orice hypermarket, fără să se gândească prea mult la caracteristicile produsului.

Este acel lucru pe care îl iau obligatoriu cu ei pe munte, dar nu s-au întrebat niciodată dacă ar fi putut face o alegere mai bună. Mă rog, ce-am putea scrie despre bucata aia de material pe care o așezi „pe jos”, în cort?

Păi, să vedem ce-am putea scrie, pe scurt, fără să vă plictisim, ca să știm ce cumpărăm data viitoare.

Ce este izoprenul

Izoprenul este varianta mai ieftină și mai ușoară a unor astfel de saltele pentru cort. Arată, practic, ca un covoraș rulat, însă este confecționat din spumă poliuretanică de densitate mare, pe care îl găsești în fiecare magazin cu produse de munte, în hypermarketuri sau în magazine online.

Aceste izoprene au în jur de 300 de grame, sunt impermeabile, iar rolul lor este cel de izolare termică, dar și de a oferi un plus de confort atunci când campezi pe un teren cu denivelări.

Citește și: Ce haine iei direct pe piele. Materiale și carateristici

Izoprenul pentru cort: caracteristici de care ar trebui să ții cont

Dimensiuni

Mărimea standard a unui izopren este de 180/50 cm, însă există și izoprene pentru copii, precum și izoprene duble. Citiți eticheta înainte de cumpărare.

Materialul

De obicei, izoprenele sunt fabricate din spumă poliuretanică. Există, însă, și alte materiale, mai puțin folosite, precum cauciucul sau spuma expandată. Unele izoprene conțin un strat exterior din aluminiu, car eoferă o izolare termică mai bună decât celelalte. Dacă puteți sefaceți produsul și verificați rigiditatea. Cu cât este mai moale, cu atât izoprenul este mai confortabil și mai ușor de transportat.

Modul de folosire

Când cumperi un izopren, gândește-te și la locul în care îl vei folosi. Pentru plajă, spre exemplu, recomandăm așa-numitele rogojini dintr-un material lemnos, care, spre deosebire de spuma poliuretanică, nu băltește atunci când stai întins la soare și transpiri intens.

Grosimea

Un izopren poate avea o grosime cuprinsă între 5 mm și 2,5 cm. Izoprenele mai groase poartă pe etichetă, de obicei, specificația de „4 sezoane”. Atenție, însă! Aceste izoprene sunt mult mai greu de transportat în spianre decât cele subțiri, din cauza volumului și a spațiului pe care îl ocupă după rulare.

Citește și: Rucsacul nu trebuie să fie mai greu de atât! Care este greutatea ideală, în funcție de corpul tău

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*