Povestea Salomon începe în 1947, în Annecy, Franța, când Francois Salomon, alături de soția Jeanne și fiul George deschid un atelier la Côte-Saint-Maurice, unde fabrică lame de ferăstrau și canturi pentru schiuri.

La scurt timp după deschiderea atelierului, George Salomon se înscrie la o școală de noapte, pentru a învăța inginerie. Cu ajutorul cursurilor respective, George construiește, în 1952, o mașinărie care poate produce muchii mult mai rapid decât ar fi reușit el manual. Totodată, decide să investească în atelier și să îl extindă, pentru a intra cu produsele sale pe piața europeană, conform paginii magazinului on-line Salomon. Această decizie va isca un conflict între Francois și fiul său, deoarece tatăl Salomon dorea ca fiul său să fie profesor. Conflictul familial se va soluționa prin preluarea conducerii atelierului de către George.

Skade și Jocurile Olimpice de iarnă din 1966

Ideile lui George Salomon se dovedesc a fi mai mult decât inspirate, întrucât, în perioda 1955-1962, produsele sale se vând în lumea întreagă, iar firma este prezentă la toate târgurile pentru sporturile de iarnă din Franța și Statele Unite ale Americii.

Succesul se va baza pe lansarea, în 1955, a Skade, un sistem care permitea eliberarea degetelor de la picioare și care presupunea o pereche de rulmenți pe o șină de oțel, ce ajuta partea din față a piciorului în deplasările laterale. Deși sistemul nu era aspectuos, Skade funcționa în parametrii stabiliți și s-a bucurat de apreciere la vremea respectivă.

Doi ani mai târziu, George Salomon va începe să lucreze și la legăturile Skade. Perfecționate de-a lungul anilor următori, legăturile de schiuri Salomon au fost folosite la Jocurile Olimpice de iarnă din 1966, potrivit istoricului oferit de compania franceză. Mai mult, Salomon devine, în următoarea perioadă, liderul industriei legăturilor pentru schiuri, după ce transformă Skade în modelul S505, prin construirea unui sistem inovator de prindere, cu eliberarea automată a călcâiului.

Lider de piață în producerea de legături pentru schiuri

Între 1969 și 1973, francezii își deschid primele filiale în Germania, Austria, Italia și Statele Unite ale Americii, dar și un al doilea atelier în Annecy. În 1972, Salomon este producătorul de legături numărul 1 mondial, cu vânzări de peste un million de perechi de legături pe an. Dintre acestea, două treimi reprezentau export, potrivit Alpenglow Sports.

În 1979, Salomon își lărgește gama de produse și intră pe piața franceză și ca producător de clăpari pentru schiul de fond. Afacerea evoluează rapid, iar în 1983, compania avea peste 1.000 de angajați.

De asemenea, la începutul anilor ‘80, apare seria SX de clăpari, cu ajutorul designerului francez Roger Tallon. În 1984, Salomon colaborează cu un designer mult mai tânăr decât Tallon, Roger Pitiot, și lansează SX91.

De atunci și până în 1997, când firma devine parte a grupului Adidas, Salomon lansează produse pentru mai multe tipuri de activități montane. Astfel, potrivit platformei on-line a Salomon, în 1990 este lansată prima pereche de schiuri, S9000. Tot în acest an apare și un grafic cu vânzările firmei, potrivit căruia, de la apariția pe piață, Salomon vânduse cinci milioane de perechi de clăpari pentru schiul de fond și 10 milioane de perechi de clăpari pentru schiul alpin.

Un an mai târziu, firma franceză aduce în industria sporturilor montane o gamă de încălțăminte pentru trekking, urmată de o gamă de încălțăminte pentru hiking.

Salomon sub conducerea Adidas

În 1997, Adidas preia compania lui George Salomon. Anul preluării conincide cu lansarea primului model de snowboard marca Salomon.

Sub conducerea Adidas, Salomon introduce, în 2000, schiurile freeride și freestyle, precum și sistemul legăturilor Pilot. În 2002, noua pereche de încălțăminte Techamphib câștigă premiul ISPO, al cel mai important târg al industriei sportive și de echipamente sportive. În 2004, Salomon revoluționează clăparii, prin aducerea pe piață a Space Frame. Tot în acest an, francezii vor lansa primul set de schuri de tură, conform salomon.ro.

Salomon ajunge la finlandezii de la Amer Sports

La data de 2 mai 2005, Adidas anunță că va vinde Salomon finlandezilor de la Amer Sports, pentru suma de 485 de milioane de dolari. Pe 20 octombrie 2005, este semnat contractul de vânzare-cumpărare.

Tot în 2005 este introdus sistem 3D chassis la modelul XA Pro 3D.

La Amer, Salomon dezvoltă o paletă variată de echipamente sportive. În 2006, folosește tehnologia softshell pentru prima dată la încălțăminte, iar în 2007 folosește tehnologia EXO, tot pentru prima dată. Surprinzător, de la schiuri, Salomon ajunge și pe piața echipamentelor de trail running, lansând, în același an, o gamă întreagă.

În 2008, apare tehnologia clăparilor personalizați. Mai exact, se introduce piciorul înăuntru și cu ajutorul căldurii, prin termoformare, se face un mulaj al piciorului. În 20 de minute, oricine poate avea clăpari personalizați.

În 2009, apare tehnologia căștilor personalizate și este prezentată o nouă pereche de clăpari pentru competiții X3, respectiv X3 RC CS Salomon. Totodată, în 2009 apare și modelul de clăpari S-Lab Skate Pro pentru schiul de fond, jacheta Aero GT 3:1 pentru schiori și setul de îmbrăcăminte EXO Sensifit, care îmbunătățește oxigenarea părții superioare a corpului și reduce pierderea de energie.

În 2010, sunt lansate legăturile SNS Propulse, precum și clăparii QUEST.

În 2011, Salomon introduce pe piață tehnologia materialului Clima PRO Active, acesta fiind cel mai ușor, respirabil și rezistent la apă material disponibil pe piață, după cum susțin producătorii. Tot atunci apare și XT ADV Skin 5 S-LAB, un rucsac destinat alergătorilor de trail running.

Tot în acest an apar modelele de schiuri X-Scream, Pocket Rocket, AK Rocket, având o tehnologie inspirată din surfing, kite-surfing și alte sporturi “alunecoase” pe apă sau zăpadă.

 

   Citește și: Compania Fischer Sports a împlinit 90 de ani de existență

 

   Citește și: Transalpina: unul dintre cele mai vechi drumuri din Europa, construit de legiunile romane

 

   Citește și: FOTO. Cum arătau pliantele turistice montane în perioada comunistă

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*