Șase turiști ieșeni s-au aventurat, pe 6 martie, într-o zonă din Ceahlău interzisă accesului turiștilor și s-au rătăcit. Echipe de salvamontiști au intervenit pentru a-i salva.

Cei șase prieteni s-au aventurat în întuneric într-o zonă interzisă accesului turiștilor și s-au rătăcit din cauza viscolului și a vizibilității reduse. Aceștia au anunțat faptul că s-au pierdut, moment în care Dispeceratul Național Salvamont a alertat echipele de salvamontiști.

Salvatorii care au pornit din Durău spre Baza Dochia au avut o misiune foarte dificilă, din cauza condițiilor meteorologice. Din acest motiv, echipa a străbătut drumul de două ori mai greu față de timpul normal, potrivit adevarul.ro.

Șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef a declarat că singurii care i-au ajutat în căutari au fost cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț.

„Din păcate, în situaţia de faţă eram, ca de multe ori de altfel în operaţiunile din acea zonă, pe cont propriu. O oră şi jumătate s-au cercetat zone din Ocolaşul Mare, Vârful Ghedeon şi Piata Lată-Schit, fără nici un rezultat”, a menţionat Papalicef.

Procedurile, un potențial obstacol

Conform procedurilor, salvatorilor le este interzis să cerceteze mai mult de trei ore pe teren, în condiții extreme. În situația de față, după o oră și jumătate de căutări, turiștii erau de negăsit în zona indicată Ocolașul Mare. Pentru a nu înceta căutările, o a doua echipă de salvare dotată cu un snowmobil a fost anunțată să plece spre zona „La Scaune”. Din fericire, un indiciu oferit de șeful ISU Neamț, colonel Ioan Nițică, i-a dus pe salvamontiști în locul unde se aflau turiștii.

„La câteva minute am fost sunat de catre dumnealui şi mi-a spus că ascultase din nou convorbirea dintre victime şi jandarmerie şi în acea convorbire respectivii menţionau că trecuseră pe lângă un indicator cu mai multe săgeţi. Atunci am realizat că de fapt rătăciţii erau undeva în zona Stănile – Jgheabul lui Vodă, pe versantul vestic al masivului”, a spus Raul Papalicef.

Echipa de intervenție a schimbat traseul și i-a găsit pe cei șase turiști la ora 20:35. Cei trei bărbați și cele trei femei se aflau într-o stare ușoară de hipotermie, iar unul dintre turiști se simțea foarte epuizat. La ora 22:29, ieșenii au ajuns la cabana Dochia însoțiți de salvamontiști, conform zch.ro.

„Dacă nu i-am fi găsit, nu cred că ar fi rezistat mai mult de 6 ore”, a declarat șeful Salvamont Neamț.

Citește și: Premieră ANSMR: Câinii salvatori din munții Bucegi

Citește și: Trei femei și doi copii, înzăpeziți în Munții Șureanu

Citește și: Ceahlău: Heliport la 50 de metri de cabana Dochia

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*