Montaniarzii sunt oamenii pe care vrei să-i ai mereu în preajmă. Și, pentru că ne-am propus să ne relaxăm puțin după Paște și după vacanța de 1 Mai, care ne-a solicitat, din punct de vedere fizic, suficient de mult încât să ne simțim mai mult obosiți decât odihniți, haideți să vorbim puțin despre oameni.

Evident, acest este un articol de opinie, însă este opinia noastră și noi credem în ea.

De ce sunt montaniarzii niște parteneri de nădejde?

Pentru că:

1.Se adaptează cu rapiditate situațiilor neprevăzute

Când merge pe munte aproape în fiecare săptămână, știe că vremea este mai schimbătoare decât în orașele de deal sau de câmpie, știe că acum e soare și că peste o oră ar putea turna cu găleata, știe că nu întotdeauna locul știut arată la fel, știe că traseul pe care și-a propus să meargă ar putea fi, de această dată, impracticabil și știe că situațiile neprevăzute sunt la tot pasul. Dar știe, de asemenea, că se poate adapta. Nu a făcut-o o singură dată, ci de zeci de ori, iar capacitatea sa de adaptare nu se manifestă doar acolo sus, pe munte, la aer curat, ci și în viața de zi cu zi. Muntele te educă.

2. Își iau mereu măsuri de precauție

Un montaniard nu pleacă la drum fără să știe pe unde va merge. El știe care este traseul pe care va păși, cât de lung și cât de dificil va fi, știe de cât timp are nevoie pentru a ajunge la destinație, știe care sunt nevoile lui de hrană și care sunt sursele de alimente de pe traseu, așa că va avea întotdeauna la el suficientă mâncare pentru a ajunge cu bine acolo unde și-a propus și pentru a se întoarce acasă în siguranță. Știe cât de importantă este precauția cu privire la apă, iar ploaia nu-l va lua niciodată prin surprindere, pentru că are o jachetă impermeabilă pe el sau în rucsac. Știe că o astfel de piesă de echipament i-ar putea salva viața pe buza prăpastiei și știe unde să-și așeze cortul pentru ca o eventuală viitură să nu-l măture din calea sa.

3. Nu sunt plângăcioși

Un montaniar nu se plânge niciodată de condițiile de cazare. El doarme la cort, indiferent de temperatura de afară. Va dormi bine și când pe munte are parte de o seară senină și răcoroasă de vară, dar și când sus, la altitudine, un om mai puțin obișnuit cu muntele ar dârdâi într-un echipament improvizat. Pentru un montaniard, mâncarea din rucsac este mai gustoasă decât cea mai bună friptură de la restaurant, iar o pată pe tricou nu înseamnă nimic pentru el.

4. Au o atitudine mobilizatoare

Cu timpul, montaniarzii au învățat că orice obstacol poate fi depășit, cu răbdare și precauție. Așa că ei sunt cei mai potriviți oameni pentru a-i încuraja pe cei neîncrezători în forțele proprii. Iar cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla atunci când ajungi, obosit frânt, la o cabană retrasă în creierul munților este să întâlnești montaniarzi la fel de pasionați de drumeție ca tine.

5. Respectă natura

Montaniarzii nu doar că iubesc natura la nebunie, dar știu să o respecte. Pentru că natura și muntele le-au oferit lor cele mai frumoase clipe de relaxare, pentru că i-au adăpostit, i-au hrănit, le-au mutat gândurile de la problemele de zi cu zi și-au devenit, pentru ei, cei mai buni terapeuți, s-au transformat, cu timpul, în balsamuri pentru trup și pentru sufletele obosite de viața de zi cu zi. Nu poți, ca montaniard, să nu respecți natura după ce ți-a oferit atâta fericire.
Te-am convins?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*