Ochearii de soare nu mai sunt de mult timp un simplu accesoriu „cool”, privit ca un moft pe potecile montane. Importanța ochelarilor de soare în timpul drumețiilor nu mai poate fi contestată și avem câteva argumente de nezdruncinat.

Ce sunt razele ultraviolete

Razele ultraviolete (razele UV) sunt radiaţii electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiaţiile luminii pe care o percepem.

Razele ultraviolete sunt de trei feluri: UVA, UVB şi UVC.

Razele UVA au lungimi de undă mai mari şi trec cu uşurinţă prin sticlă, însă nu se știe cu exactitate cât de periculoase sunt pentru ochi. UVB sunt cele mai periculoase raze ultraviolete, iar razele UVC nu ajung până la suprafaţă pământului, deoarece sunt blocate de atmosfera Terrei.

Cand ne afecteaza razele ultraviolete

Razele UV nu ne afectează ochii doar în zilele însorite, ci și în zilele înnorate, deoarece norii nu reprezintă un obstacol pentru ele. Razele ultraviolete au cea mai mare putere între orele 10 şi 14.

Totodată, persoanele care suferă de cataractă sau au suferit o operație de cataractă, de degenerare maculară sau de distrofie retinală trebuie să acorde o şi mai mare atenţie riscurilor cauzate de razele ultraviolete.

Puteţi găsi aici indexul razelor ultraviolete din următoarele zile pentru zona Europei.

Cum te poti proteja de razele ultraviolete

Deoarece razele UVB sunt foarte periculoase pentru ochi, chiar și în zilele înnorate, constatăm că ochelarii de soare cu protecție față de razele ultraviolete nu trebuie purtați doar la mare, pe plajă, sau în timpul plimbărilor pe bulevard. Ochelarii devin un accesoriu absolut necesar și în timpul drumețiilor montane, când ești expus constant luminii solare, timp de foarte multe ore pe zi.

Deşi unele lentile de contact oferă protecţie faţă de razele UV, ele nu acoperă întregul glob ocular, iar ochelarii de soare rămân cea mai bună opțiune.

Caută ochelari de soare care să blocheze 99-100% din razele UVA şi UVB. Astfel de ochelari poartă eticheta „UV 400”, precum ochelarii de soare de aici, care blochează toate razele ultraviolete cu lungimi de undă de până la 400 nm. În plus, dacă vrei, din diferite motive, niște ochelari de soare mereu la modă, cu tradiție și design care nu se demodează niciodată, poți cumpăra ochelari de soare Ray Ban. Însă important e să-i porți, indiferent de brand.

Totodată, pe acest site găsești indexul razelor ultraviolete din următoarele zile pentru Europa.

Nu ești convins? Care este efectul radiatiilor ultra-violete asupra ochilor

Studii efectuate de specialiştii din cadrul Naţional Eye Institute din Statele Unite arată că expunerea îndelungată la soare poate duce la dezvoltarea unor afecţiuni oculare precum cataractă sau degenerescenţă maculară. În cazul cataractei, oamenii de știință ne atrag atenţia că 20% dintre cazuri sunt provocate de expunerea la raze UV.

Medicii ne recomandă să nu privim direct spre soare, precum și să evităm să ne expunem la soare între anumite ore ale zilei, când soarele este puternic, între orele 10.00 şi 16.00.

Radiaţiile UV afectează în primul rând corneea şi pot provoca chiar şi arsură corneeană, denumită în termeni medicali fotocheratita. Aceasta se manifestă prin inflamarea corneei, provoacă dureri foarte mari şi duce la pierderea temporară a vederii. Şi conjunctiva, membrana care căptuşeşte pleoapele, are de suferit de pe urmă razelor ultraviolete, iar afecţiunile conjunctivei provocate de razele soarelui sunt pienguecula şi pterigionul.

Ochelarii de soare sunt importanți și pentru protecţia pleopelor, deoarece pielea lor este foarte sensibilă, iar razele UV pot provoca afecţiuni dermatologice grave (carcinom, melanom).

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*