Îmbrăcăminte de corp pentru hiking? Vara este opțională, primăvara poate fi obligatorie, iar iarna este, cu siguranță, obligatorie. Asta dacă te întrebi ce rost are să-ți cumperi îmbrăcăminte de corp. Acum, întrebarea este următoarea: care este cel ami bun material pentru îmbrăcămintea de corp și cum găsim raportul optim cost/beneficiu?

Să o luăm cu începutul: care este rolul acestor piese de echipament?

Despre regula celor trei straturi de haine am scris de ne-au sărit tastele, deci știm, cu toții, că fiecare strat are rolul său. Primul strat, format din îmbrăcămintea de corp, îți oferă confortul de care ai nevoie, îți ține cald și păstrează pielea uscată. Practic, acest strat absoarbe transpirația, o scoate la exterior, către următorul strat de haine, și elimină acea senzație foarte neplăcută de umezeală rece pe care o simți când faci o pauză pe traseu.

O bluză de corp

  • NU trebuie să fie prea largă;
  • NU trebuie să fie prea mulată;
  • NU trebuie să aibă cusături, pentru a evita iritarea pielii, în special în condiții de transpirație.

Citește și: 4 lucruri de care trebuie să ții cont când alegi un rucsac de munte

Cele două variante: lâna și materialul sintetic

Îmbrăcămintea de corp din lână

Dacă ești o persoană friguroasă, îți recomandăm îmbrăcămintea de corp din lână. Aceasta absoarbe mai multă umezeală, dar se usucă ceva mai greu. În contact cu transpirația, nu devine urât mirositoare și este, în orice caz, mai călduroasă decât „rivala” din material sintetic.

Dezavantajul? Tinde să fie ceva mai scumpă și mai puțin rezistentă decât îmbrăcămintea de corp din material sintetic.

Dacă nu știi din ce tip de lână ar trebui să fie materialul, îți recomandăm lâna Merino, în special dacă mergi pe munte pentru trasee de cel puțin două zile. Iată aici câteva exemple de îmbrăcăminte de corp din lână Merino.

Îmbrăcăminte de corp din material sintetic

Articolele vestimentare din material sintetic sunt mai rezistente decât cele din lână, se usucă mai repede și sunt mai ieftine. Prin urmare, dacă transpiri foarte mult, ar putea fi alegerea ideală. De asemenea, acestea ar putea regăsi raportul optim calitate/preț, mai ales dacă nu ești o persoană foarte friguroasă.

Fă combinații!

Nu există decizie perfectă atunci când alegi articolele vestimentare pentru drumețiile montane. Fiecare alegere informată pe care o faci are avantaje și dezavantaje. Însă nu gândi unidirecțional. Spre exemplu, poți cumpăra îmbrăcăminte de corp din material sintetic și un polar din lână, care nu trebuie să se usuce foarte repede, ci să fie foarte călduros. Pe de altă parte, un polar din material sintetic pot fi o alegere la fel de potrivită pentru ușurința cu care absorb umezeala și o transmit către stratul vestimentar exterior.

Citește și: Ești liderul unui grup pe munte? Aceste lucruri sunt responsabilitatea ta

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*