Deși bluza de corp își dovedește utilitatea chiar și în timpul verii, pe timp de iarnă este indispensabilă. Avem de ales, însă, între două variante de îmbrăcăminte de corp: din lână și din material sintetic. Ce alegem?

Rolul stratului de bază în îmbrăcăminte

Atunci când mergi în drumeție pe timpul iernii, este esențial să aplici regula celor trei straturi de haine, despre care am scris în detaliu AICI.

Fiecare strat are rolul său. Primul strat îți oferă confortul de care ai nevoie, îți ține cald și îți păstrează pielea uscată. Al doilea strat are rolul de a-ți ține cald, iar cel de-al treilea strat te apără de vânt și umezeală.

Practic, primul strat absoarbe transpirația, o scoate la exterior și elimină disconfortul pe care l-ai fi simțit atunci când ai fi făcut o pauză pentru a mânca sau pentru a te odihni. O bluză de corp nu trebuie să fie largă, ci mulată, pentru a putea absorbi în mod eficient umezeala, și nu trebuie să aibă cusături, pentru a evita iritarea pielii.

Îmbrăcăminte de corp din lână

Dacă ești o persoană mai friguroasă, cumpără îmbrăcăminte de corp din lână. Un astfel de material absoarbe mai multă umezeală decât cel sintetic și se usucă ceva mai greu, însă nu este urât mirositor în contact cu transpirația, este mai călduros și este recomandat pentru drumețiile de cel puțin două zile. Îmbrăcămintea de corp din lână Merino este o alegere ideală pentru un montaniard împătimit, care merge pe munte pentru ture de cel puțin două zile. În plus, poți vedea AICI câteva exemple de îmbrăcăminte de corp din lână Merino, ideale pentru a fi folosite pentru stratul de bază.

Îmbrăcăminte de corp din material sintetic

Dacă transpiri foarte mult atunci când ești activ, poți alege articole vestimentare din material sintetic pentru stratul de bază. Astfel de articole vestimentare sunt mai rezistente, mai accesibile ca preț și se usucă mai repede.

Nu te poți hotărî?

Nu există o regulă clară care să te ajute să iei decizia perfectă. Mulți iubitori de munte cumpără articole vestimentare de lână, dar și sintetice. Spre exemplu, poți cumpăra un first layer din material sintetic și un polar din lână. Acesta nu trebuie neapărat să se usuce foarte repede, ci să fie foarte călduros. Există, însă, și polare din materiale sintetice (avem AICI câteva exemple) care sunt preferate de montaniarzi datorită calității materialelor și a ușurinței cu care absorb umezeala și o transmit către stratul vestimentar exterior.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*