Horia Colibășanu vrea să deschidă o nouă rută pe Everest. Alpinistul român a plecat, joi, în Himalaya, pentru a participa la cea de-a 20-a sa expediție internațională.

“Expediţia din acest an este o provocare pentru mine, ca alpinist de mare înălţime. Mi-am propus să încerc deschiderea unei rute noi de urcare pe vârful Everest, bazându-mă pe experienţa de până acum şi în special pe cea de anul trecut, când am reuşit să rămân mai multe zile la rând la altitudine de peste 8.000 de metri”, a spus Horia Colibășanu, conform site-ului său oficial.

Sportivul român îl va avea ca partener de expediție pe Peter Hámor (53 de ani), alpinist slovac alături de care face echipă de opt ani și care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

“Peter Hámor este unul dintre alpiniştii pe care eu îi apreciez foarte mult. Este un bun sportiv, rapid şi are multă experienţă în Himalaya. Contez mult pe echipa noastră pentru succesul acestei ascensiuni, având în vedere provocarea pe care ne-am ales-o în 2018 ”, a mai adăugat Colibășanu.

Aceasta va fi cea de-a 20-a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 15-a în Himalaya.

Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional, conform sursei citate.

Horia Colibășanu, decorat cu „Steaua României”

Alpinistul Horia Colibășanu, primul român care a cucerit Everestul fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, a primit cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda Președintele, Ordinul Național „Steaua României”.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 iunie a.c., decretul de decorare a domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist. Astfel, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*