Alpinistul român Horia Colibășanu a plecat, marți, în expediția Everest Summit 2014, în încercarea de a cuceri cel mai înalt vârf din lume (8.848 m) fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Colibășanu ar putea fi primul alpinist român care reușește să urce pe Everest doar prin forțele proprii și fără mască de oxigen.

Alpinistul, în vârstă de 37 de ani, are la activ cinci premiere românești din șase ascensiuni la peste 8.000 de metri și este, astfel, alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudini extreme.

Horia Colibășanu va face echipă cu unul dintre cei mai buni alpiniști din lume, slovacul Peter Hamor, care are la activ zece vârfuri la peste 8.000 de metri altitudine. Cei doi vor aborda Everestul prin Tibet, pe ruta nordică.

În expediția pe Everest, Horia Colibășanu și Peter Hamor își propun o rută diferită de ruta clasică. ”Nu ştim încă dacă vom găsi condiţii optime dar, dacă reuşim, ar fi o performanţă de nivel internaţional, nu doar naţional. Pentru că acest gen de premiere naţionale le-am mai făcut şi eu cred că pot mai mult”, a declarat alpinistul român, conform RFI România.

„Dacă mă duc în munţii noştri eu pot să parcurg într-o oră 1000 de metri diferenţă de nivel, pe Everest ultima sută de metri o parcurg în două ore. Cam asta e diferenţa. E foarte greu să înaintezi la altitudine mare şi fiecare pas îţi ia poate jumătate de minut – un minut. Probabil la 8848 durează două sau trei minute”, a adăugat Colibășanu.

Conform site-ului oficial al alpinistului, Horia Colibășanu este singurul român care a escaladat vârfurile Annapurna, K2 și Dhaulagiri. Pentru succesul expediției pe K2, Agenția Națională pentru Sport i-a conferit titlul de vicecampion mondial. Totodată, Horia este singurul alpinist român care a primit distincția ”Spirit of Mountaineering”, la ”Pioletul de Aur, 2009, din partea primului și celui mai prestigios club montan din lume, British Alpine Club.

Din cele peste 5.600 de ascensiuni reușite ale alpiniștilor pe Everest, doar 173 au fost realizate fără oxigen suplimentar, conform site-ului 8000ers.com.

Citește și: Expediție românească pe Annapurna, o premieră pentru țara noastră

Citește și: Everestul, cea mai înaltă groapă de gunoi din lume, mai are o șansă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*