Horia Colibășanu a ajuns în tabăra de bază de pe Everest, aflată la 5.400 de metri altitudine, și vrea să deschidă o nouă rută pe Everest. Colibășanu va sta acolo aproape o săptămână, pentru aclimatizare.

Starea sa de sănătate este foarte bună, la fel şi cea a colegului său de expediţie, alpinistul slovac, Peter Hamor.

Echipa a ajuns în tabăra de bază. Suntem într-o expediţie internaţională de 60 de membri. Mulţumiri sponsorilor pentru că avem cele mai bune condiţii în tabăra de bază. Avem cort brutărie şi un cort-pub”, a spus Colibăşanu, conform site-ului său oficial.

Totodată, e posibilă o uşoară întârziere a calendarului expediţiei, din cauza unor probleme în zona gheţarului situat la aproximativ 6000 de metri altitudine.

Echipele de Icefall (sherpa care echipează cu corzi şi scări Khumbu Icefall) au avut un accident, un sherpa a fost rănit. Nu au reuşit să ajungă decât în tabăra 1. Se pare că gheţarul între tabăra 1 şi tabăra 2 este foarte crevasat. Suntem în grafic deocamdată, dar dacă peste o săptămână nu ajungem în tabăra 2 vom fi în întârziere”, a mai adăugat Colibăşanu.

Horia Colibăşanu a plecat în exediţie în 28 martie 2018, urmând să se întoarcă în 3 iunie.

Peter Hámor, partenerul de expediție al lui Horia Colibășanu

Horia Colibășanu îl are ca partener de expediție pe Peter Hámor (53 de ani), alpinist slovac alături de care face echipă de opt ani și care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

“Peter Hámor este unul dintre alpiniştii pe care eu îi apreciez foarte mult. Este un bun sportiv, rapid şi are multă experienţă în Himalaya. Contez mult pe echipa noastră pentru succesul acestei ascensiuni, având în vedere provocarea pe care ne-am ales-o în 2018 ”, a mai adăugat Colibășanu.

Aceasta va fi cea de-a 20-a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 15-a în Himalaya.

Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional, conform sursei citate.

Horia Colibășanu, decorat cu „Steaua României”

Alpinistul Horia Colibășanu, primul român care a cucerit Everestul fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, a primit cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda Președintele, Ordinul Național „Steaua României”.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 iunie a.c., decretul de decorare a domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist. Astfel, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*