UPDATE. Horia Colibășanu și Peter Hamor au ajuns, pentru a doua oară în această expediție, la punctul denumit North Col (7.035 m). Vântul nu mai suflă la fel de puternic, iar starea fizică a celor doi alpiniști este mult mai bună decât în urmă cu o săptămână.

—–

Horia Colibasanu si Peter Hamor au reluat, miercuri, ascensiunea Muntelui Everest, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Horia Colibășanu și slovacul Peter Hamor urcă, din nou, spre tabăra avansată (6.400m), pe fața nordică a Muntelui Everest. Cei doi alpiniști reiau, astfel, ascensiunea începuta pe 14 mai, când au avansat până la North Col (7.035), dar au fost nevoiți să coboare.

Din cauza condițiilor meteorologice extreme și în special al vântului care a suflat cu 100 km/h, toate expedițiile comerciale au fost ținute pe loc, iar montarea corzilor în taberele superioare s-a oprit din cauza vremii, după cum anunța explorersweb.com, un site specializat în monitorizarea celor mai importante expediții din întreaga lume.

“Nici la această oră nu avem fereastră sigură pentru vârf. Vântul e prea puternic pentru noi, cei care urcăm fără butelii cu oxigen. Însa încercăm tot ce putem “, a transmis, miercuri, Horia Colibasanu, conform site-ului său oficial.

Horia Colibășanu a mai spus că cei doi alpiniști se simt foarte bine, după ce săptamana trecută starea lor de sănătate se deteriorase din cauza expunerii îndelungate la altitudine extremă și a oboselii acumulate în urma asaltului, cu succes, a varfului Shisha Pangma (8.027m), pe 30 aprilie.

CITEȘTE ȘI: Alex Găvan, despre Everest și Dhaulagiri: ”Un optmiar nu se urcă cu orice preț”

CITEȘTE ȘI: Probleme pe Everest. Horia Colibășanu a coborât în tabăra avansată de bază

CITEȘTE ȘI: INTERVIU. Trei alpiniști români, despre Aconcagua: ”Cea mai dificilă parte a expediției, drumul de la Rădăuți la București”

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*