UPDATE: Horia Colibășanu și Peter Hamor au coborât, joi, în tabăra avansată de bază (6.400m), din cauza vântului, care suflă cu aproximativ 50km/h. Totodată, alpinistul român este gripat și se tratează, pentru a putea începe, cât mai curând ascensiunea, conform site-ului oficial al alpinistului.

———

Horia Colibășanu și alpinistul slovac Peter Hamor au început, miercuri, ascensiunea spre vârful Everest pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Cei doi alpiniști au părăsit, miercuri dimineață, tabăra avansată de bază a Everestului de pe ruta nordică din Tibet, aflată la 6.400 de metri.

Deși și-au propus să abordeze ascensiunea pe o rută nouă, condițiile de la fața locului fac imposibilă această încercare. ”Ne așteptam să fie preponderent zăpadă pe ruta pe care noi o găsiserăm pe hartă. La fața locului, am constatat, însă, că e acumulare de gheață acolo”, a transmis Horia Colibășanu, marți, conform site-ului său oficial.

Colibășanu și Hamor vor urca direct spre vârf, fără a mai trece prin etapele de aclimatizare.

Doar 3% dintre cele aproximativ 6.000 de ascensiuni ale muntelui Everest au fost realizate fără oxigen suplimentar, iar o eventuală reușită a lui Horia Colibășanu ar fi o premieră pentru România.

CITEȘTE ȘI: Colibășanu va încerca o premieră mondială pe Everest

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*