Drumeția pe munte este un sport în sine, iar fiecare  iubitor de munte poate alege cât de ușor sau de dificil să fie traseul pe care vrea să-l parcurgă. Uneori, însă, s-ar putea să nu ajungem la finalul traseului propus din cauza condiției fizice care lasă de dorit după lunga hibernare din timpul iernii și al prămăverii. Dacă în toamnă ne simțeam relaxați și siguri pe noi pe un traseu montan, acum ne tremură genunchii. Iată câteva sfaturi pentru a intra în formă:

    1. Cât mai multe drumeții

Poți începe cu orice traseu dorești, iar pe măsură ce îți îmbunătățești timpii și rezistența, îți poți face un plan complex de hiking. Pentru a fi eficient, poți încerca să te antrenezi pe trasee care seamănă, din punctul de vedere al dificultății, cu obiectivele tale din acest an.

Dacă plănuiești o drumeție lungă, îți sugerăm să faci cât mai multe trasee de o zi, pentru a putea aproxima câți kilometri poți merge. Nu uita să pui în rucsac lucrurile de care vei avea nevoie – respectiv hrană, apă, îmbrăcăminte, sac de dormit, cort, trusă de prim ajutor.

     2. Exerciții cardio

Există multe exerciții cardio care imită foarte bine efortul depus de organism în timpul unei drumeții.

  • Joggingul sau alergarea
  • Mersul pe o bandă de alergat, cu rucsacul (pregătit de drumeție) în spate
  • Urcatul și coborâtul scărilor
  • Înot
  • Ciclism

Cu cât diversifici mai mult exercițiile, cu atât îți îmbunătățești condiția fizică. În plus, scapi de monotonia cu care se confruntă cei care practică același sport în fiecare zi. Dacă te lovește, totuși, plictiseala, înseamnă că ceea ce faci nu ți se potrivește și ar fi cazul să încerci orice alt sport care te binedispune.

3. Niște mușchi

Probabil că te-ai întrebat de ce am recomandat înotul drept un exercițiu cardio util pentru iubitorii de hiking. Răspunsul este simplu: în partea superioară a corpului se află greutatea rucsacului. Mușchii spatelui și abdomenului sunt necesari nu numai pentru a susține bagajul, dar și pentru a menține echilibrul. Totodată, brațele sunt esențiale la urcușurile în care folosești bețele pentru drumeție. În plus, abdomenele și ridicarea greutăților sunt recomandate, mai ales pentru începătorii care doresc să-și crească masa musculară.

De asemenea, nici partea inferioară a corpului nu trebuie omisă. Pentru antrenamentul șoldurilor și picioarelor, poți face fandări și genuflexiuni sau poți apela la bicicletă ca la cel mai bun prieten al tău.

De menționat: sfaturile de mai sus nu înlocuiesc recomandările medicilor și antrenorilor.

 

35a   Citește și: Un nou traseu a fost marcat în Munții Piatra Craiului

 

35b   Citește și: Voluntariatul, recunoscut ca experiență profesională

 

35c   Citește și: Statistici: cum este practicat bouldering-ul în România

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*