Vremea este tot mai capricioasă la munte, drumarii și-au făcut deja apariția pe unele șosele, iar hikingul a devenit tot mai dificil pentru iubitorii de munte, în special pentru începători. La fel ca în fiecare an, eMunte.ro oferă câteva sfaturi pentru cei care vor s-o ia la picior pe o vreme capricioasă sau chiar în condiții de iarnă.

1.Cantitatea de lumină variză. ba e soare, ba sunt nori, ba plouă sau chiar ninge, așa că nu uita ochelarii de soare cu protecție UV. Foarte important: nu uita nici lanterna frontală, deoarece ziua este mult mai scurtă decât te-ai obișnuit tu, iar o simplă deviere neintenționată de la traseu te-ar putea face să pierzi timp prețios și să mergi câțiva kilometri pe întuneric (fapt pe care ar trebui să-l eviți cu orice preț);

2. Ia cu tine mai multă mâncare decât crezi că vei avea nevoie. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla și cum poți rămâne „sinistrat” la o cabană, într-un refugiu

3. Asigură-te că ai în desagă alimente bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi.

  • poți lua cu tine batoane proteice cu alune și fructe uscate;
  • poți lua și un termos cu ceai fierbinte;
  • un sandviș cu unt de arahide și gem poate fi o alegere fericită;
  • evită carnea „grea”, puternic condimentată sau greu de mestecat. Se întârește rapid și poate să și înghețe;
  • evită mâncărurile foarte reci.

4. Încalță-te, obligatoriu, cu astfel de bocanci de munte și uită de ghetele de munte sau de pantofii de alergare montană.

Bocancii de munte au câteva avantaje incontestabile:

  1. Au o membrană impermeabilă (de obicei, GoreTex) care mențin piciorul uscat și împiedică pătrunderea apei în interior, chiar și atunci când sunt scufundați în apă sau în noroi până la glezne;
  2. Rigiditatea din partea din spate și din zona gleznelor protejează piciorul pe teren accidentat și oferă multă stabilitate;
  3. Talpa oferă o tracțiune excelentă în noroi sau pe alte suprafețe alunecoase;
  4. Protejează piciorul în timpul unei căderi;
  5. Sunt ideali pentru drumețiile pe trasee neamenajate;
  6. Oferă suport pentru gleznă, indiferent de greutatea pe care o ai în spate;
  7. Sunt concepuți pentru a putea fi dotați ulterior cu tălpi ortopedice;
  8. Sunt foarte rezistenți.

Citește și:

5. Mișcă-te cât mai mult și fă pauze cât mai scurte. Când e frig și bate vântul, este bine să scurtezi cât mai mult pauzele, iar motivele sunt evidente.

6. Nu pleca pe traseu fără căciulă și mănuși. Dacă nu știi ce fel de căciulă ai putea să-ți cumperi, avem aici câteva exemple de căciuli pentru expediție, excelente pentru iernile din munții noștri.

7. E mai simplu să rămâi încălzit decât să te încălzești

  • ține rucsacul în spate în timpul pauzelor;
  • dacă începe să-ți fie frig, mănâncă ceva, după ce ți-ai acoperit toate părțile expuse ale corpului;
  • mișcă degetele d ela mâini și d ela picioare, pentru a facilita circulația sângelui la extremități;
  • ferește-ți fața de vânt;

8. Învață care sunt semnele hipotermiei. Astfel, dacă temperatura corpului tău ajunge la 35 de grade, ai probleme serioase. În plus, simptomele precum tulburările de vorbire, judecata defectuoasă, frisoanele și învinețirea pielii sunt semne clare de hipotermie. În mod ideal, o persoană care se confruntă cu hipotermie ar trebui transportată la spital. Dacă acest lucru nu este posibil, persoana respectivă sau o altă persoană care o însoțește ar putea suna la Salvamont pentru a primi câteva sfaturi utile pentru o astfel de situație. În orice caz, cea mai bună măsură care poate fi luată pe moment este schimbarea hainelor ude cu altele uscate și învelirea persoanei afectate de hipotermie cu pături sau cu sacul de dormit.

9. Evită hazardul și ia decizii înțelepte. Dacă un pod din lemn ți se pare șubred, probabil că este șubred, așa că mai bine alegi o rută alternativă. Iar ăsta e doar un exemplu. Ascultă-ți instinctul, însă doar dacă instinctul îți spune să eviți o anumită zonă sau o anumită porțiune de traseu. Riscul nu are ce căuta în drumeția ta pe munte.

10. Nu te așeza pe suprafețe ude. Așează-te pe rucsac sau pe izopren.

11. Deshidratarea este posibilă chiar și atunci când nu-ți este sete. Hidratează-te constant și evită băuturile alcoolice.

12. Păstrează mâinile și picioarele încălzite cu orice preț. Pentru asta, calitatea echipamentului pe care îl folosești este esențială.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*