Am militat întotdeauna pentru precauție, de aceea ne-am gândit să scriem despre câteva greșeli pe munte, pe care drumeții neexperimentați le pot face atunci când merg în drumeție.

Cu toate acestea, indiferent de experiență, nimeni nu este imun la astfel de greșeli pe munte, de aceea considerăm că articolele de conștientizare sunt întotdeauna binevenite.

Iată care sunt cele mai întâlnite greșeli pe munte din partea drumeților:

  1. Păstrezi destinația și traseul doar pentru tine

Nu joci în filme cu spioni, așa că nu ai nici un motiv să ascunzi destinația și traseul drumeției tale. Spune-le prietenilor și familiei:

  • Când pleci;
  • Numele și numerele de telefon ale celor alături de care pleci;
  • Marca și numărul mașinii cu care te vei deplasa până la punctul din care începe traseul;
  • Traseul pe care te vei deplasa;
  • Destinația finală și momentul în care te vei întoarce acasă.

Se numește „precauție”.

2. Pleci singur în drumeție

Dacă ești un drumeț foarte experimentat, nu te condamnăm că vrei să pleci singur pe munte, deși nu îți recomandăm să faci asta.

3. Te separi de grup

Dacă pleci în grupă, rămâi în grup și nu lăsa pe nimeni în urmă. Dacă ești mai rapid decât ceilalți, încetinește pasul și pleacă în drumeție, data viitoare, cu cineva pe măsura abilităților tale sportive. Nu uita că cel mai slab stabilește ritmul.

4. Nu te întorci din drum atunci când ar trebui

Există multe motive pentru care ai putea decide să te întorci din drum. Evită „freba vârfului” și ia cea mai bună decizie. Motivele pentru care ar fi bine să faci cale întoarsă sunt:

  • Schimbările de vreme;
  • O accidentare, o boală sau o durere;
  • Efectele condițiilor de vreme (căldura prea mare sau, că tot vine iarna, frigul extrem);
  • Oboseala;
  • Constatarea că nu ești suficient de bine pregătit pentru un traseu dificil;
  • Lipsa echipamentului necesar pentru anumite porțiuni de traseu;
  • Supraestimarea capacității de a ajunge la destinație în timp util.

Dacă un membru al grupului hotărăște să se întoarcă, atunci totți membrii grupului ar trebui să facă asta. Dacă grupul este numeros, vă puteți împărți în două „tabere”: cei bine pregătiți continuă drumeție, ceilalți se întorc. Nu lăsa niciodată un membru al grupului să se întoarcă singur de pe traseu.

Munții nu pleacă nicăieri.

5. Nu ești echipat corespunzător

Pregătește-te întotdeauna pentru ce este mai rău, în special în cazul condițiilor meteorologice. Evită hainele de bumbac. Astfel de pantaloni de trekking sunt ideali pentru drumeție, iar iarna nu trebuie să-ți lipsească un astfel de polar.

6. Ignori semnalele corpului

Fii atent la semnalele pe care corpul tău ți le transmite. Spre exemplu, dacă te confrunți cu senzația de greață, dureri de cap, amețeli, oboseală și dificultăți de respirație, ai putea suferi de:

  • Deshidratare;
  • Efecte ale frigului (hipotermie sau degerături);
  • Rău de altitudine (poate fi și edem pulmonar sau edem cerebral, la altitudini foarte ridicate);

Aceste afecțiuni pot fi evitate, dacă ești precaut. În plus, cel mai important factor prin care le poți evita este să te asiguri că ești mereu hidratat.

BONUS: Instalează aplicația Salvamont.

Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*