Pe 27 august, montaniarzii își pot mări colecția de ghiduri turistice montane cu o ediție dedicată Munților Maramureșului. Acesta este cel de-al optulea ghid din seria „Munții Noștri”, tipărită de editura Schubert & Franzke.

„MN 08 Munții Maramureșului a ieșit de la tipar! Vă puteți bucura de această premieră cartografică începând din 27.08.2014, când va ajunge în librării!”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook Munții Noștri.

Potrivit aceluiași anunț, postat luni, ghidul turistic cu numărul 8 va cuprinde o hartă la scara 1:65.000, iar toate traseele din ghid au fost parcurse pe teren cu GPS-ul. Traseele sunt descrise în detaliu în limbile română şi engleză, unele trasee având ataşate imagini reprezentative. Fiecare traseu are și o casetă tehnică cu: marcajul turistic verificat pe teren, ruta traseului, profilul cu punctele de reper mai importante, date referitoare la dificultate, lungime, urcuş total, coborâre totală, timp de parcurgere dus-întors, practicabilitate în funcţie de anotimp etc.

Totodată, ca și celelelate ghiduri din colecția „Munții Noștri”, harta conţine şi un caroiaj UTM, un sistem de coordonate metric, fiind util în măsurarea rapidă a distanţelor pe hartă. Umbrirea şi curbele de nivel scot în evidenţă relieful, uşurând orientarea. Toate traseele (track-urile) şi unele puncte de interes (waypoint-uri) vor putea fi descărcate de pe website-ul Munții Noștri.

De asemenea, trebuie menționat că harta a fost editată folosind tehnici actuale de cartografiere. În plus, harta este tipărită pe hârtie rezistentă la umiditate.

Până în prezent, în aceeași colecție au mai apărut șapte ghiduri turistice, despre Munții Bucegi; Munții Piatra Craiului; Munții Rodnei; Munții Ciucaș; Munții Postăvaru, Piatra Mare, Baiului; Munții Retezat și Munții Făgăraș.

Citește și: MOUNTAIN HUTS: o hartă a cabanelor montane din Europa

Citește și: Hartă de colecție. Care erau cei mai înalți munți în anii 1800?

Citește și: TEXT-ATLAS din 1904. Ce învățau copiii despre munte în urmă cu 110 ani

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*