Clăparii sunt, fără doar și poate, cel mai important element din echipamentul de iarnă, așa că trebuie să le acordăm un maximum de atenție pentru a fi siguri că găsim ceea ce este potrivit pentru noi. Răzvan Băhnărel de la Powder Room ne va povesti, în continuare, câteva lucruri esențiale despre clăpari, care te vor ajuta să faci alegerea potrivită.

Clăparii sunt singurul mod de a transpune intențiile corpului în schiuri, așa că o potrivire perfectă este necesară pentru a obține control și performață.

Fiecare schior are un picior unic, așa că este fizic imposibil să găsești un clăpar „turnat” pe piciorul tău. Dimensiunea, forma și flexul bootului ideal depind de nivelul la care te dai, de înălțime, greutate, frecvența cu care schiezi, chiar și chiar și de nivelul aspirațiilor tale.

Clăparii nu vor fi niciodată la fel de confortabili ca încălțările tale de stradă, așa că în momentul în care ieși la cumpărături adu-ți aminte că spuma din care e formată șoseta se va deforma  în funcție de forma piciorului tău, iar dacă la început par rigizi, aceștia se vor mai lăsa dupa câteva zile de schiat.

Ce fel de schior esti?

Gândește-te la ce nivel te afli în baza articolelor anterioare (I, II și III) și stabilește-ți un grad de performanță.

Tabelul de mai jos o sa îți fie de folos în prima fază de a-ți alege schiurile potrivite în materie de flex, potrivire și caracteristici ale clăparului.

Grad Începător-Intermediar Intermediar – Avansat Aavansat – Expert
Stil Preventiv/Hiperatent Normal Încrezător Agresiv
Viteză Încet Mediu-Rapid Foarte Rapid
Teren Park/Pipe-Partie Pârtie/all mountain/off piste/ park Off-piste/stânci/canale,scocuri

Profilul Piciorului

Stabilirea unui profil 3D al piciorului ne va ajuta să ne alegem mai ușor clăparii, fără a încerca 1000 de perechi și modele.

Astfel, avem: lățimea călcâiului, lățimea tălpii în partea cea mai lată (cea de după degete) și înălțimea labei piciorului. În mod normal, cei din shopuri ar trebui să vă ajute să rezolvați această problemă.

Grafic de mărimi

De obicei, clăparii sunt măsurați în ceea ce eeste numit Mondopoint, care se referă la măsurarea în centimetri. Mondopoint se poate măsura foarte ușor trasând o linie a piciorului pe o coală de hârtie și măsurând lungimea tălpii, de la călcâi până la cel mai lung punct al degetelor. Rotunjiți numărul obținut și ați aflat mărimea Mondo (de exemplu, dacă măsurat ai 25 de cm atunci mondo înseamnă 25.0).

Consider, însă, că atunci când alegem clăparii, putem face asta cu o pereche de șosete subțiri. Chiar dacă șosetele mai groase vor asigura o izolare mai bună în unele situații, grosimea sosetei schiului și shell-ul (partea de plastic) asigură, în general, suficientă izolare termică. Recomand ciorapii mai subțiri deoarece grosimea extra dintre picior și șosetă scad din control și din răspunsul clăparului în timpul schiatului. În general, schiorii de performanță poartă șosete foarte subțiri tocmai din acest motiv.

Schiorilor începători le sugerez să aleagă un clăpar cu un mondopoint cât mai aproiat de mărimea lor, chiar dacă la început par puțin strâmți. Aduceți-vă aminte că șoseta clăparului se va mai comprima după câteva zile da dat și veți avea mai mult loc pentru picior.

Schiorii intermediari și cei avansați ar putea, de asemenea, să aleagă un mondopoint cât mai apropiat de mărimea lor sau ușor mai strâmți, dar cu un flex mai scăzut. Atenție mare, însă, la lățimea clăparilor!

Avansații și experții aleg, de obicei, un clăpar puțin mai mic decât mărimea indicată, pentru o potrivire precisă și un flex foarte redus. Scăderea numărului la clăpari ar putea necesita, însă, intervenția unui expert, pentru a-i face, totuși, comfortabili pentru schiat.

Câteva specificații tehnice

Când ne referim la calapod, vorbim despre forma interioară a clăparului. În timp ce majoritatea oamenilor se concentrează pe lungimea clăparului, măsurarea se face luând în considerare lățimea celor mai late puncte din călcâi și metatarsiene. Fiecare design diferă ușor de la un producător la altul. Astfel, chiar dacă dimensiunea mondo este aceeași, clăparii pot avea un volum diferit și pot ”să se simtă” altfel.

Flexul este calitatea clăparului de a se îndoi în față de la gleznă. Paradoxul în această situație este acela că, în mod normal, clăparul trebuie să fie rigid pentru a oferi suport schiorului, dar în același timp trebuie să se îndoaie pentru a le permite schiorilor să absoarbă din șocuri și să se echilibreze. Flexul clăparului este dat de o valoare numerică de la 50 la 150. Schiorii de competiție tind spre valori de 120 și peste, pentru că aplică o presiune foarte mare pe clăpari, în timp ce schiorii recreaționali se pot descurca foarte bine pe un flex de 80-110.

Să nu uităm că fiecare producător are propriul mod de a-și face clăparii și chiar dacă valorile de flex sunt asemănătoare, nu poți spune dacă sunt buni cu adevărat decât după ce îi probezi.

Grafic de flex pentru bărbați

Grad Începător-intermediar Intermediar-Avansat Avansat-Expert Expert – Competiție
Valori Flex 60-80 85-100 110-120 130+
Senzație Moale Mediu Rigid Foarte Rigid

Cei mai rigizi clăpari au valori de 140-150, ceea ce este mult prea mult pentru majoritate schiorilor și sunt rezervați pentru schiorii de elită. Pentru că nu există un standard mondial pentru flex, cel mai ușor este să probezi mai multe perechi de la un singur producător și să vezi cum te simți.

Terenul, viteza și tipul de zăpadă influențează modul în care se alege un flex potrivit. Pentru freeride de nivel pro sau big mountain, se folosesc, de obicei, clăpari puțin mai moi decât cei de competiție, iar cei ce se dau în park merg pe variante și mai moi. Zăpada variabilă și terenul foarte abrupt cer puțin mai multă mișcare, în timp ce suprafețele tari și uniforme, care cer mișcări mai tehnice, necesită clăpari mai rigizi.

Preferințele personale și structura fizică sunt de asemenea importante. Începătorul atletic ar putea opta pentru un flex mediu, așa cum unii profesioniști aleg clăpari mai moi decât norma.

Înălțimea și greutatea sunt factori decisivi în ceea ce privește flexul. Cineva care este scund și ușor va vrea un clăpar mai moale, deoarece nu aplică o presiune foarte mare. Totodată, schior înalt și greu ar trebui să aleagă un clăpar mai rigid, chiar dacă este începător.

Grafic de flex pentru femei

Grad Începător-intermediar Intermediar-Avansat Avansat-Expert Expert – Competiție
Valori Flex 50-60 65-80 85-100 110+
Senzație Moale Mediu Rigid Foarte Rigid

Bootboard sau Zeppa

Bootboard sau Zeppa este partea din interiorul claparului pe care se află șoseta. De obicei este scos afară. Este preferabil să măsori unghiul pe care acesta ți-l dă în momentul în care te afli pe schiuri. Datorită uzurii, unghiul va scădea cu timpul. De asemenea, este important să verifici dacă există cute sau iregularități în zonele în care piciorul pune presiune.

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (I). Lungimea, în funcție de înălțime, greutate și nivel

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (II). Forma schiului și tipuri de schiuri

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (III). Genul, lățimea taliei, profilul cozii și flexul

 

   Citește și: Ce trebuie să știi atunci când cumperi bețele de schi

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*