În Fundata, cea mai înaltă localitate din România, situată la granița dintre Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului, la o altitudine de 1.360 de metri, în județul Brașov, se găsește cel mai curat aer din țară.

Și nu sunt doar vorbe-n vât, din moment ce o stație meteo care măsoară puritatea aerului a demonstrat acest lucru. Dovada constă și în starea de spirit a localnicilor și în vârstele înaintate la care ajung aproape toți locuitorii satului. Ioan Luțea, un sătean în vârstă de 79 de ani, susține că el nu s-a îmbolnăvit niciodată și că nu s-ar muta din Fundata pentru nimic în lume. O serie de alte beneficii ale aerului de munte, în afară de logevitate, sunt eliberarea de stres, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și multe altele, conform Click Sănătate.

Pentru turiștii care preferă să se relaxeze într-un loc liniștit, să respire aer curat și să admire peisaje superbe de munte, Fundata este locul ideal. „Invităm turiştii să vină la Fundata, ca să se simtă la mare înălţime. Aici vor fi în cea mai înaltă comună locuită din România, la peste 1.300 de metri altitudine. Aici pot respira cel mai curat aer şi se vor putea relaxa, admirând peisaje unice din România, spunem noi”, a declarat primarul comunei, Marian Florin Pâtea, potrivit adevărul.ro.

Localnicii sunt extrem de primitori și dispuși să vă arate împrejurimile. Gheorghe Bășa are 83 de ani și povestește cu drag de satul unde a copilărit și de românii care vizitează satul de munte într-un număr din ce în ce mai mare: „Mă bucur că şi turiştii, străini, dar şi de-ai noştri, vin tot mai mulţi să ne viziteze. Pe mulţi dintre ei i-am dus cu căruţa şi calul şi le-am arătat frumuseţile noastre. Sunt impresionaţi, le place şi fac multe poze. Mai ales copiii sunt cei mai încântaţi de plimbările cu căruţa, deoarece mulţi dintre ei, care sunt de la oraş, nici nu ştiau cum arată o căruţă”.

Condițiile de cazare

Dacă doriți să vă cazați în acest colț de rai, aveți la îndemână mai multe opțiuni. Pe de o parte, dacă preferați locurile mai rustice, vă puteți caza în casele modeste ale oamenilor din sat. De cealaltă parte, dacă vă doriți mai multe condiții, puteți alege să stați peste noapte în pensiuni moderne sau cabane de patru, cinci sau șase camere. Cabanele se pot închiria în totalitate la prețuri între 400 – 600 de lei pe noapte, iar o camera la pensiuni costă între 50 și 200 de lei pe noapte.

Turiștii care vin în Fundata pot face drumeții montane în Bucegi, Moieciu de Sus, Cheia, Piatra Craiului sau în Leaota. De la Primărie, drumeții primesc informații cu privire la dificultatea rutelor, dar și hărți turistice speciale unde se găsesc traseele marcate și cele pentru persoane experimentate.

Citește și: FOTO: Un sat de munte a fost scos la vânzare pe e-Bay

Citește și: Barajul Vidraru: Satul dintre munți, dispărut sub ape

Citește și: Sfinxul din Cheile Tătarului: Descoperirea recentă va fi acoperită de ape în 2 ani

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*