FOTO. Un nou stil de turism în Israel: Muntele Gunoaielor

Cunoscutul ”Munte al Gunoaielor” din Tel Aviv, Israel, s-a transformat în destinație turistică. De la zonă urât mirositoare, ”Muntele Gunoaielor” a devenit cel mai mare centru de reciclare din lume.

Astfel că, în prezent, din cele 25 de milioane de tone de deșeuri care se află în zona Hiriya, aproximativ 3.000 de tone de gunoi sunt sortate zilnic. Totul este transformat în combustibili, fertilizatori, electricitate, apă pentru irigaţii sau chiar mobilier de grădină.

Muntele Gunoaielor, 47 de ani pentru formare

Pe lângă faptul că este al doilea oraș ca mărime din Israel, Tel Aviv este și un centru economic și cultural important.

Cu toate acestea, între 1952 şi 1999, zona Hiriya, de lângă aeroportul ”Ben Gurion”, devenise o groapă de gunoi ce amenința să cadă în râul Ayalon. De poluare nici nu mai vorbim. Comunitatea locală, revoltată de situaţie, a cerut închiderea rampei de gunoi. Lucru care s-a și întâmplat în anul 1999, potrivit platformei online Hiriya.

Competiția pentru utilizarea gunoiului

În același an, Israelul a organizat o competiţie internaţională menită să găsească o utilitate muntelui de 25 de tone de gunoi, ”The International Competition for the Reclamation of the Hiriya Landfill”. La competiție au participat 14 arhitecți și planificatori urbani.

Câștigătorul concursului a fost Peter Latz, a cărui plan presupunea dezvoltarea unui strat de plastic biodegradabil, care să acopere locul, și care să împiedice metanul să se ridice la suprafaţă. Ulterior, peste stratul de plastic biodegradabil ar fi fost pus sol curat. În acest fel, s-ar fi creat condiții pentru creșterea florei şi faunei.

Punerea în aplicare a conceptului lui Peter Latz este încă în desfăşurare. În prezent, pe ”Muntele Gunoaielor”, care a primit denumirea ”Ariel Shanon Park”, se află trei uzine de reciclare moderne. Iar turiștii sunt bineveniți.

Citește și: VIDEO: Groapă imensă de gunoi, pe Muntele Giumalău

Citește și: Everestul, cea mai înaltă groapă de gunoi din lume, mai are o șansă

Citește și: SCRISOARE către GHIOLBANI. Stați acasă! Muntele nu are nevoie de voi

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*