Everestul a fost lovit, în acest an, de o mare tragedie. Pe 18 aprilie, o avalanșă care a căzut în apropierea Taberei de Bază a ucis 16 oameni și a rănit alte nouă persoane. În luna octombrie, 39 de oameni și-ai pierdut viața din cauza viscolului în zona masivului Annapurna.

2014 este unul dintre cei mai nefaști ani din istoria alpinismului și ne-a adus aminte de cele mai mari tragedii care s-au întâmplat, vreodată, pe cei mai renumiți munți din lume. Atunci când muntele se dezlănțuie, oamenii devin doar niște cifre sumbre.

Am militat, întotdeauna, pentru precauție și responsabilitate în timpul drumețiilor montane. Cu toate acestea, există situații în care natura ignoră toate precauțiile și își arată părțile întunecate, cu toată violența sa. Considerăm, însă, că n-ar fi rău să ne amintim ce se poate întâmpla în timpul unei expediții montane și că trebuie să fim conștienți, în fiecare clipă, că nu noi suntem cei care cucerim muntele, ci muntele este cel care se lasă, uneori, cucerit.

Manaslu (8.156 m)
La data de 10 aprilie 1972, o expediție sud coreeană, care încerca escaladarea muntelui pe fața nord-estică, s-a încheiat cu un dezastru de proporții. O avalanșă a lovit tabăra alpiniștilor, instalată la 6.500 m, și a ucis 15 oameni. Printre ei se aflau 10 șerpași, precum și liderul expediției, Kim Ho-sup. Aceasta este considerată ca fiind cea mai mare tragedie din istoria montană a Nepalului.
9 articol(e) « de 9 »

 

   Citește și: Două vârfuri montane au fost cucerite, în premieră, în Himalaya

 

   Citește și: FOTO și VIDEO cu Alex Găvan, pe vârful Broad Peak (8.047m). ”Muntele se urcă cu stil”

 

   Citește și: Alpinismul clasic este pe moarte

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*