UPDATE: Kevin Jorgeson și Tommy Caldwell au reușit prima ascensiune liberă a traseului Dawn Wall. Miercuri, la ora locală 15:30, după 18 zile de la începerea provocării, cei doi americani au ajuns în vârful peretelui ”El Capitan”. 

”Pentru toți cei care scriu despre #dawnwall, ascensiunea noastră nu e un efort de «cucerire». E realizarea unui vis”, a scris Jorgeson pe Twitter, pe 13 ianuarie. Mai multe puteți citi pe site-ul celor de la The Guardian.

_

Alpiniștii americani Kevin Jorgeson și Tommy Caldwell vor să facă istorie. De 10 zile, cei doi trăiesc într-o lume verticală, în încercarea de a urca liber ”cel mai dificil traseu de escaladă din lume”, Down Wall, pe peretele ”El Capitan”, din Parcul Național Yosemite, California.

În această săptămână, ochii sunt ațintiți către cel mai mare monolit de granit din lume, ”El Capitan”, care se înalță la peste 900 de metri deaspura văii Yosemite. Motivul? O eventuală reușită a americanilor ar însemna unul dintre cele mai mari succese din toate timpurile, în domeniul escaladei, întrucât cei doi folosesc numai o coardă de asigurare în caz de cădere. Traseul a mai fost parcurs în trecut, dar niciodată liber.

Pentru Caldwell, însă, ar fi și încununarea a șapte ani de muncă, timp în care s-a străduit să facă din ”Dawn Wall” un traseu care să poată fi urcat fără niciun alt ajutor în afară de îndemânarea fiecărui sportiv.

Informații la cald prin social media

Kevin Jorgeson și Tommy Caldwell mănâncă, se relaxează și dorm în corturile suspendate pe peretele ”El Capitan”. Chiar dacă nu au confortul de acasă, îi au aproape pe cei dragi, cu care țin legătura folosind platformele de socializare.

“E minunat aici sus! Ne simțim bine și suntem optimiști. Este o aventură impresionantă, cu siguranță”, a scris Caldwell pe contul său de Twitter, pe 2 ianuarie.

De luni, cei doi au mai renunțat la telefoanele mobile, însă, alături de ei se află și alpinistul și fotograful Josh Lowell, cel care a asistat la toate urcările acestora din ultimii șase ani, și care oferă constant informații despre efortul celor doi americani.

”(Alpiniștii) se odihnesc și încearcă să își regenereze pielea din vârful degetelor cât mai rapid, astfel încât să poată continua lupta cu cele mai grele secțiunile ale traseului, care implică prize mici și ascuțite”, a spus Lowell, luni, potrivit The Guardian. Acesta a mai adăugat că, dacă planul merge după cum a fost stabilit și vremea nu se schimbă, cei doi ar putea stabili recordul vineri sau sâmbătă. În caz contrar, urcarea s-ar prelungi cu câteva zile. Datele tehnice cu privire la dificultatea traseului pot fi găsite AICI.

Mai jos aveți o galerie foto cu imagini de pe parcursul aventurii pe care o trăiesc cei doi temerari de origine americană:

Foto: dailymail.co.uk
12 articol(e) « de 12 »

32 a Citește și: VIDEO. Cum a reușit Beat Kammerlander, în 1999, cea mai dificilă cățărare fără coardă din istorie

 

 Citește și: VIDEO. Ce se întâmplă atunci când urșii se apucă de escaladă

 

 Citește și: România, exclusă din lumea bună a escaladei

 

Comments

comments

2 Responses

  1. Boloni Szabolcs

    Exprimarea e gresita. Nu se folosesc pitoane si corzi pentru a avansa ( adica mai de limbajul cataratorilor – nu se catara la „artificial” ) dar se folosesc corzi pentru asigurare.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*