FOTO. Matterhorn, închis pentru prima dată în istorie, la 150 de ani de la prima ascensiune reușită

Pe 14 iulie se împlinesc 150 de ani de la prima ascensiune reușită pe Matterhorn. În cinstea evenimentului, ruta străbătută de Edward Whymper și echipa sa în 1865 a fost „marcată” cu lumini, iar orice activități montane au fost interzise.

La începutul anilor 1800, Matterhorn-ul era un vârf care părea imposibil de cucerit. În anul 1865, în Alpii Penini se aflau două echipe de cutezători, cu intenția de a cuceri „Piramida Perfectă”. De o parte a competiției se afla o echipă de alpiniști italieni, formată din Jean-Antoine Carrel și Jean-Baptiste Bic, iar de cealalată parte, șapte alpiniști englezi, Lord Douglas, Peter Taugwalder Sr., Peter Taugwalder Jr., Michel Croz, Charles Hudson, Douglas Hadow și Edward Whymper.

Numeroasele eșecuri și competiția aprinsă cu italienii (care data încă din 1861) l-au făcut pe alpinistul englez Edward Whymper, cel care conducea expediția englezească, să ia o decizie care avea să-i aducă succesul. Mai exact, Edward Whymper a hotărât să își desfășoare expediția pe cea mai dificilă zonă a muntelui –  traseul estic, care pornea de la Lacul Schwarzsee și care era considerat drept „cel mai imposibil dintre toate traseele imposibile”.

La 14 iulie 1865, Edward Whymper a devenit primul alpinist care să ajungă pe Matterhorn. Însă victoria sa a venit cu un preț. Pe drumul de întoarcere, patru dintre cei șapte membri ai echipei, Croz, Hudson, Hadow, Douglas au căzut în prăpăstie. Explicația acestei tragedii ar fi fost aceea că Hadow ar fi alunecat și i-ar fi tras după el pe ceilalți trei alpiniști.

Muntele este închis. Motivele sunt diverse

În amintirea evenimentului din 14 iulie 1865, traseul parcurs de echipa lui Whymper a fost „marcat” cu lumini, uan dintre ele de culoare roșie, pentru a semnala locul în care patru dintre cei șapte membrii ai expediției și-au găsit sfârșitul. Turiștii din Zermatt s-au adunat încă de la miezul nopții pentru a admira „traseul” de lumini.

Totodată, activitățile montane au fost interzise astăzi pe Matterhorn, aceasta fiind prima dată în istoria masivului când acesta este închis.

Scopul este, pe de o parte, acela de a comemora moartea a peste 600 de alpiniști pe culmile „Piramidei Perfecte”. În plus, la ora 15:00, ora estimată pentru decesul celor patru alpiniști, mai multe focuri de armă se vor auzi în Elveția.

Pe de altă parte, închiderea muntelui coincide și cu dezvăluirea adăpostului Hörnli, de la 3.260 de metri altitudine, recent reamenajat, anunță New York Times. Hörnli folosește drept tabără de bază pentru peste 3.000 de alpiniști care se avântă anual pe Matterhorn. Reamenajarea a fost realizată în conformitate cu standardele ecologice, dar și cu problemele locale. În acest sens, cabana a fost redusă la numai 130 de paturi (cu 40 mai puține ca în trecut), iar autoritățile locale speră că această reducere se va vedea și în numărul de temerari de pe acest masiv. Se estimează că, în urma acestei reamenjări a adăpostului, Matterhorn va avea cu aproximativ 500-1.000 mai puțin alpiniști pe creste, anual.

‘‘Înainte, totul era foarte aglomerat. Era prea mult stres – stres pentru munte și stres pentru ghizi”, a spus Benedikt Perren, șef al Zermatt Mountain Guides Association.

Matterhorn se află la graniţa dintre Elveţia şi Italia, iar altitudinea sa este de 4.478 de metri. „Piramida perfectă”, aşa cum a mai fost denumit, Matterhorn este atestat pentru prima dată într-o serie de documente din epoca medievală sub numele de „Mons Silvus”, iar în 1682, apare pentru prima dată într-un document numele de Matterhorn.

„1865” și în muzică

Anni-Frid Lyngstad, membră în grupul ABBA, a lansat la începutul acestui an cântecul „1865”, primul ei single din ultimii 10 ani, informează music-news.com. Single-ul marchează cea de-a 150-a aniversare a primei ascensiuni a vârfului Matterhorn, în urma unei expediţii care a plecat din oraşul elveţian Zermatt, unde locuiește, în prezent, Anni-Frid Lyngstad.

Încasările care vor fi aduse de comercializarea acestui single vor fi donate Fundaţiei pentru copii Frida şi Dan Daniell. Fundaţia sprijină mici proiecte de caritate din Elveţia, dar şi din alte ţări din Europa şi de pe alte continente.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*