Pe 5 noiembrie, alpinistul Ionuţ Ştefănescu a devenit primul român care a reuşit să ajungă pe vârful himalayan Baruntse (7.129 m).

Vârful Baruntse a fost unul dintre cele trei obiective pe care Marin Amarinei, Ştefan Teodoru, Adrian Laza, Iulian Petre, Ciprian Chelariu şi Ionuţ Ştefănescu au vrut să le atingă de-a lungul expediției care a durat mai mult de o lună de zile. Planul inițial presupunea ca românii să ajungă, mai întâi, pe Mera Peak, la 6.475 metri. Apoi, alpiniștii urmau să se împartă în două grupuri: Marin Amarinei, Ionuţ Ştefănescu, Ciprian Chelariu şi Ştefan Teodoru să atingă Baruntse (7.162 metri), în vreme ce Adrian Laza şi Iulian Petre să aibă ca țintă Island Peak (6.189 metri).

Obstacolele expediției

Pentru ascensiunea himalayană, cei 6 alpiniști s-au antrenat timp de un an de zile, atât în Alpi, cât și în munții de la noi din țară. Însă condițiile vitrege și problemele de aclimatizare au făcut ca planul să fie dat peste cap. Ștefan Teodoru a fost primul care a părăsit grupul, după ce o urcare bruscă, de la 1.300 de metri la peste 3.500 de metri, i-a cauzat vărsături si dureri de cap. Alpinistul nu s-a putut acomoda în perioada următoare și a decis să se întoarcă acasă.

Al doilea alpinist care a fost nevoit să renunțe la obiectivele stabilite a fost Ciprian Chelariu, care a avut probleme cu circulația sângelui, în zona picioarelor. În dimineata zilei în care au cucerit Mera Peak, Ciprian Chelariu și-a strâns prea tare una dintre cele două perechi de ghetele. Deși au încercat să remedieze problema, în tabăra de bază de pe Baruntse, Chelariu a abandonat din cauza durerilor. Și fiindcă nu s-a putut întoarce singur, Marin Amarinei a abandonat și el expediția.

Între timp, Adrian Laza şi Iulian Petre străbătuseră trecătoarea Amphu Lapcha, în drum spre Island Peak.

Ionuș Ștefănescu a rămas, astfel, singur să atace Baruntse. Deși plănuise ascensiunea pentru 1 sau 2 noiembrie, informările meteo susțineau că pe 4 și 5 noiembrie vântul va scădea în intensitate. Astfel că, pe 5 noiembrie, Ștefănescu ajungea, la 9.45, pe Baruntse, în tandem cu o expediție formată din trei alpiniști austrieci.

Presiunea psihologică

Autoritățile nepaleze au închis, la jumătatea lunii octombrie, o secțiune dintr-o populară rută de trekking din Himalaya, după ce numărul victimelor surprinse de viscol și avalanșe ajunsese la 39. Peste 30 de alpiniști și ghizi muriseră, iar presiunea psihologică a fost resimțită intens, potrivit declarațiilor oferite de alpiniștii români pentru presa locală din Piatra Neamț.

Ionuț Ștefănescu ne-a oferit, spre publicare, câteva fotografii realizate în timpul expediției, pe care le puteți vedea în galeria foto de mai jos:

În timpul expediției
Foto: Ionuț Ștefănescu
30 articol(e) « de 30 »

 

   Citește și: Două vârfuri montane au fost cucerite, în premieră, în Himalaya

 

   Citește și: Alpinismul clasic este pe moarte

 

   Citește și: FOTO și VIDEO cu Alex Găvan, pe vârful Broad Peak (8.047m). ”Muntele se urcă cu stil”

 

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*