Ce este construit din gheață și vizitat, anual, de peste 8.000 de turiști pasionați de aventuri la temperaturi scăzute? Dacă ați răspuns „Hotelul de Gheață de la Bâlea-Lac”, atunci sunteți la curent cu topul atracțiilor turistice montane din Europa. Situat în inima munților Făgăraș, Hotelul de Gheață de la Bâlea-Lac este singurul obiectiv de acest gen din partea de sud-est a Europei, iar în 2015 își va deschide ușile pentru a 11-a oară.

Construcția unității de cazare a debutat pe 2 decembrie, iar până acum au fost ridicați pereții exteriori și s-a început amenajarea interioarelor, urmând ca în mai puțin de patru zile acestea să fie finisate. Acest lucru presupune şi construirea paturilor din gheaţă, care vor fi apoi acoperite cu saltele, pături şi blănuri pufoase de animale, dar şi cu saci călduroşi de dormit. Vremea nu este, însă, de partea constructorilor, astfel că lucrările sunt în urmă față de planul inițial. Cu toate acestea, meșterii promit că hotelul va cuprinde 14 camere și va fi deschis pentru vizitare în Ajunul Crăciunului.

Foto: www.turnulsfatului.ro

Foto: www.turnulsfatului.ro

Tema din acest an a Hotelului de Gheaţă este „Europa”, iar cele 14 camere vor avea nume care să amintească de ţări ale Uniunii Europene. Astfel, turiştii vor putea dormi, în funcţie de preferinţă, în Salonul vienez (Austria), în Dutch room (Olanda), Studio Helsinki (Finlanda), English Home (Anglia), High Lisbon (Portugalia), Bella Italia (Italia), Casa maghiară (Ungaria), Spanish Kingdom (Spania), Deutsche haus (Germania), Irish room (Irlanda), Frozen Sweden (Suedia), Luxemburg, Greek Studio (Grecia) sau în Odaia de sus (România). Camera care va reprezenta România este decorată cu o replică în gheaţă a „Coloanei infinitului” şi un bust al lui Constantin Brâncuşi.

„În camera care reprezintă Franța va fi sculptat un bust al lui Napoleon și Turnul Eiffel, în camera dedicată Spaniei vom avea un toreador cu un taur, iar în camera Olandei vom aveam câmpuri de lalele și mori de vânt”, a spus Lidia Bădilă, PR Ice Hotel Bâlea Lac.

Totodată, pentru cei care doresc să se cazeze în camere de gheaţă, dar vor mai multă intimitate, vor exista trei construcţii de tip iglu. De menționat însă că lucrările la aceste unități de cazare vor începe după Anul Nou, iar încăperile se vor numi Cabinet de Bruxelles (Belgia), La maison parisienne (Franţa) şi Switzerland.

În plus, pe tot parcursul sezonului, aici vor fi deschise un restaurant şi un Ice Bar, unde turiştii vor avea la dispoziţie mâncare şi băuturi din cele mai sofisticate.

Foto: www.turnulsfatului.ro

Foto: www.turnulsfatului.ro

O noutate în acest an va fi un patinoar construit în imediata apropiere a Lacului Bâlea.

„Facem patinoar pentru că pe lac nu se poate patina tot timpul. Când vor oamenii să patineze lacul nu e sigur. Aşa că facem patinoar separat. Turiştii din Anglia care vin anual la noi ne-au solicitat patinoar, aşa că o să-l facem în acest an”, a declarat Leo Klingeis, reprezentantul firmei care administrează Hotelul de Gheaţă.

Rezervat dinainte de a fi construit

Hotelul de Gheață atrage, în fiecare an, aprecieri din partea publicațiilor și oficiilor de turism din întreaga lume, precum și mii de turiști. Potrivit reprezentanţilor firmei care administrează Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, interesul oamenilor pentru construcţia de gheaţă din inima Munţilor Făgăraş a crescut treptat. Dacă în primii ani circa 3.000 de turişti veneau să admire hotelul sau să se cazeze, în ultimii ani numărul acestora a depăşit 8.000. Ceea ce face ca hotelul să fie complet rezervat de sîrbîtori. Pentru Revelion, hotelul a fost închiriat de un grup de turişti britanici, chiar dinainte de a se începe construcția clădirii.

„Avem rezervări atât pentru Crăciun, cât şi pentru Revelion, venite din partea unor turişti din Marea Britanie şi din Germania”, a mai spus Lidia Bădilă.

O noapte de cazare în hotel costă 440 de lei, în vreme ce tariful pentru o noapte petrecută în iglu este mai mare: 660 de lei. Copiii cu vârste între 6 şi 15 ani beneficiază de o reducere de 50%, iar pentru copiii sub 6 ani, cazarea este gratuită, conform Mediafax. În ceea ce privește tarifele pentru vizitarea hotelul, prețul unui bilet este de 15 lei, iar urcarea cu telecabina dus-întors costa 60 de lei pentru o persoană.

Hotelul de Gheaţă – o istorie de 11 ani

Primul Hotel de Gheaţă din România şi din Europa de sud-est a fost construit în iarna 2005-2006 şi a avut o formă circulară, fiind compus din opt camere cu paturi duble.

După succesul primului sezon, în iarna 2006-2007 s-a hotărât continuarea proiectului şi astfel a fost construit cel de-al doilea hotel, care a avut 12 camere. Ţinta acestui proiect a fost turismul religios. Astfel, hotelul a fost ridicat în formă de cruce, iar în imediata apropiere a acestuia a fost construită o biserică de gheaţă, care de atunci se realizează anual.

Foto: www.turnulsfatului.ro

Foto: www.turnulsfatului.ro

În sezonul al cincilea al Hotelului de Gheaţă (2009) au fost amenajate pentru prima dată un Ice Bar şi un Ice Restaurant, cu o expoziţie unică de statui din gheaţă.

Din sezonul 2010-2011, Hotelul de Gheaţă are 14 camere, iar doi ani mai târziu s-a început ridicarea construcţiilor de tip iglu. Mai multe despre cum se construiește hotelul am scris AICI.

Cei care au iniţiat proiectul hotelului au afirmat afirmă că scopul principal al acestuia este „promovarea potenţialului turistic din Masivul Făgăraş, crearea şi dezvoltarea unui brand turistic puternic pentru Bâlea Lac”.

Foto: Florin Isaya/Facebook

Foto: Florin Isaya/Facebook

Foto: Florin Isaya/Facebook

Foto: Florin Isaya/Facebook

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*