FOTO. Expediție românească pe partea nordică a muntelui Eiger. Ce ne-a declarat unul dintre alpiniști

În perioada 18 – 20 martie, Pall Endre (Târgu Mureș), Mark Elod Miklos (Sf. Gheorghe) și Szabo Levente Arpad (Baia Mare) au plecat în expediție și au parcurs traseul Heckmair, pe partea nordică a muntelui Eiger.

Muntele Eiger face parte din lanțul muntos Alpii Bernezi, Elveția. Cei trei au pornit încrezători în această expediție, pentru care s-au pregătit un an întreg. Pentru Pall Endre și Szabo Levente Arpad nu este prima oară când fac echipă. Ei au mai fost împreună într-o expediție pe Caucaz în anul 2005, când au cucerit Elbrusul și alte cinci vârfuri.

Mark Miklos susține că principalul motiv pentru care a ales să parcurgă traseul pe partea nordică a muntelui Eiger a fost o auto-promisiune pe care a făcut-o în anul 2005. În acel moment, el urca pe partea vestică a muntelui și și-a dorit ca în zece ani să reușească să parcurgă ruta nordică a acestuia. De cealaltă parte, Pall Endre a mai escaladat muntele Eiger în august 2008, alături de Szilagyi Peter. Din păcate, vremea nu a ținut cu ei și au trebuit să se retragă din șemineul de ieșire cu multe rapeluri și decățărări. „Atunci am zis că trebuie să mă reîntorc”, a mărturisit Pall.

În timpul expediției, cei trei s-au confruntat cu o situație extrem de neplăcută. La un moment dat, Mark Miklos, care era cap de coardă, a căzut, iar lonja de la pioletul său s-a rupt și a căzut în hău. „A cedat cordonul imediat sub carabiniera. Am simțit în cădere, cum într-o primă fază mă frâneaza, apoi a cedat. Inițial am crezut că am scos șurubul de gheață, dar din fericire nu a fost cazul”. Cu toate că i-a fost greu să înainteze cu un singur piolet, echipa a făcut un efort extraordinar și a continuat călătoria. Deși degetele de la picioare i-au degerat superficial, Mark mărturisește pe pagina lui de Facebook că expediția a reprezentat „o aventură unică în viață”.

Întrebat de eMunte.ro dacă pe viitor se gândesc și la alte ascensiuni, Pall Endre a răspuns: „Da, avem planuri cu pereți nordici, dar să avem sănătate. Restul vine de la sine!”.

Citește și: Autoritățile din Nepal schimbă regulile. Pe unde vor urca alpiniștii pe Everest

Citește și: STUDIU. În vârf sau pe lumea cealaltă: succesul unei expediții ține de naționalitatea alpiniștilor?

Citește și: Cât costă o expediție pe Everest

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*