În urmă cu 50 de ani, oamenii nu aveau telefoane mobile sau platforme de socializare pentru a le spune celor dragi unde călătoresc. În acea perioadă erau „la modă” cărțile poștale din diferite zone turistice ale țării. Printre acestea, și vederi cu cabane montane, destul de populare la acea vreme.

Multă zăpadă, numai oameni dedicați muntelui, peisaje de poveste. Așa pot fi descrise vederile cu munții românești și cabanele sale legendare. Omu, Caraiman sau Diham sunt doar câteva dintre adăposturile montane care au apărut pe cărțile poștale circulate în perioada comunistă.

Aceste vederi sunt împărțite, de către colecționari, în două grupe calitative:

1. Vederi realizate înainte de 1965, care sunt, de cele mai multe ori, în alb-negru sau sepia. Fotografiile folosite sunt de calitate.

2. Vederi realizate între 1965 și 1989, care sunt, în mare parte, color, dar de o calitate slabă. În multe din aceste vederi sunt fotografiate bulevarde sau clădiri cu influențe arhitectonice moscovite, peisajele ”sălbatice” fiind neglijate.

Mai jos aveți o galerie foto cu imagini de colecție, aparținând paginii de Facebook Turism de Altădată. Imaginile sunt, în prinicipal, în alb-negru, și reprezintă un timp pentru care mulți munțomani ar da orice să-l fi trăit:

Cabana Păltiniș, Munții Cindrel, 1969. Foto: Turism de Altădată/Facebook
20 articol(e) « de 20 »

 Citește și: Cabanele de vânătoare ale lui Ceaușescu, la mare căutare de sărbători

 

 Citește și: FOTO. Cabana care a câștigat ”Oscarul montan” în 2014

 

 Citește și: FOTO. Mareșalul Ion Antonescu: schi alpin, pârtie privată și vilă la Predeal

 

Comments

comments

One Response

  1. ValentinaIistrate

    Uite ca aflat un mesaj prea bun redactat intr-o maniera dificil de gasit in internetul romanesc. Acum, dupa ce am gasit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, macar fixati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*